608 436 941

Práce na nové křížové cestě na Svatou Trojici začaly, projekt má zelenou

Autor: Petra Vicková | Zveřejněno: pátek 16. srpna 2024 | 1x

Koncem července byla podepsána smlouva mezi Městem Trhové Sviny na straně jedné a Restaurátorským atelierem Pavla Michalík Svobodová DiS. na straně druhé, díky níž mohou začít práce na projektu s názvem Od Trhových Svinů k chrámu Nejsvětější Trojice - Křížová cesta – společná cesta“. Pokud vše dobře půjde, bude mít náš nedaleký poutní kostel do konce května příštího roku novou křížovou cestu, která bude v jednotlivých zastaveních provázet nejen věřící, ale i běžné turisty ke známému cíli u osady Svatá Trojice.

Křížová cesta má dle encyklopedie zpravidla čtrnáct či patnáct výjevů, zobrazujících okamžiky z posledního dne Ježíše Krista na jeho cestě k ukřižování. Zahrnuje dění kolem jeho odsouzení či nesení kříže až na horu Golgotu, kde byl mučen a přibit na kříž. Poutníci se u jednotlivých okamžiků zastavují, často si s modlitbou vybavují postupně jednu událost za druhou a hledají v ní poučení pro svůj vlastní život. Křížové cesty jako cykly obrazů či soubory kapliček v krajině u nás vznikaly především v baroku či v devatenáctém století.

Trhové Sviny se pro podobný, naši generaci jistě přesahující projekt, rozhodly díky podnětům z několika stran. Cena zakázky slabě převyšuje jeden milión dvě stě tisíc korun. Z novodobého pohledu se jedná o další atraktivní turistický cíl, který plně vychází z našeho tradičního prostředí, přesto je svým způsobem zcela moderní a novátorský.

S hlavní myšlenkou nejen na samotnou křížovou cestu na Trojici, ale i na její originální ztvárnění přišli v březnu letošního roku umělci z výše uvedeného restaurátorského ateliéru Pavla Michalík Svobodová DiS. a Mst. Bildh. Jan Michalík. Zeptali jsme se jich tedy na pár otázek, které projekt přibližují.

Jak přesně bude nová křížová cesta vypadat a proč jste se rozhodli ji zakomponovat právě k Poutnímu kostelu Nejsvětější Trojice?

Podle biblické velikonoční tradice vedla poslední Ježíšova cesta na horu Golgotu, zvanou též Kalvárie. Jejím symbolem se staly křížové neboli pašijové cesty, tvořené obrazy a sochami nebo řadami kaplí a křížů. My jsme se rozhodli po konzultaci s P. Andrejem zvolit ne úplně tradiční materiály tak, aby toto pojetí zapadlo do krajiny. Křížová cesta bude unikátní tím, že bude vypracovaná formou mozaiky, vložené do žulového bloku. Použité konstrukční materiály pro vlastní realizaci jsou voleny tak, aby nerušily v prostředí. Naopak - aby zde doplnily klidnou atmosféru odpočinkové zóny. A proč jsme zvolili její zakomponování právě k Poutnímu kostelu Nejsvětější Trojice? Naši předkové byli moudří a přemýšliví, chodili touto cestou poutní procesí. Tak, aby smysl zůstal zachován. Křížové cesty a Ježíšův příběh slouží k přemýšlení nad vlastními postoji k životu, ke spravedlnosti, ke cti, kde se smrt potkává s novým životem a podobně. Jde nám tedy o obnovu a zachování historické paměti místa, které nese několik století starou tradici.

Jednotlivá zastavení mají zcela originální ztvárnění, vy jste zvolili mozaiku. Proč právě ji?

S tímto materiálem je spjato mnoho výhod, a to neomezené množství barev a zároveň jeho vysoce odolný nenasákavý povrch. Jde o mozaiku zapuštěného typu, kde nebude lehké skla vyloupávat a poškozovat. Výhodou tohoto materiálu je i dobrá barevná stálost. Stejně tak je to i s žulovými bloky, které není tak lehké poničit. Jsou vzhledem k podmínkám exteriérového umístění stále odolné.

Budete pracovat se smaltovaným sklem, jaký je to vlastně materiál? Jak se vyrábí?

Výroba smaltovaného skla začíná přípravou takzvaného sklářského kmene, což je nejčastěji směs sklářských písků, které obsahují 60 až 80 procent oxidu křemičitého SiO2, vápence, sody a potaše (uhličitan draselný K2CO3), které snižují teplotu tavení a dodávají směsi potřebné oxidy. Jde o oxid vápenatý, sodný a draselný a další přísady včetně skleněných střepů - drceného odpadního skla. Takto důkladně umletá a promíchaná skelná směs neboli kmen se pak roztaví v pánvích nebo vanách ve sklářské peci. Běžné sklo se taví při teplotě 1450 až 1550 °C. Skelná hmota se pomocí přísad odbarvuje či zakaluje, popřípadě též zabarvuje použitím různých barvicích látek (např. zlatem k dosažení růžových odstínů). Pro účel mozaiky se sklo po vyjmutí z pece stlačuje, čímž vznikne tzv. koláč. V této formě a různých odstínech přijde k nám do dílny, kde sklo sekáme do potřebného tvaru.

Nyní po podepsání smlouvy s městem jste již zřejmě na zakázce začali pracovat. Co má prioritu, jak budete postupovat?

Ano, práce jsou zahájeny. Můžeme s jistotou říct, že každá cesta začíná prvním krokem, a tím bylo geodetické zaměření, kterého se účastnili Jiří Čajan, Mgr. Jan Toman, Petra Malíková, P. Andrej Šabo a my. Dalším krokem bylo objednání smaltového skla a kamene. Probíhají kresby jednotlivých zastavení a jejich tvorba, což je náročné. Každé zastavení (obrázek) obsahuje až dva tisíce kostiček smaltového skla.

Co považujete za největší úskalí? A co naopak za výhodu?

Jediné úskalí je čas, který na práce máme. A výhodou je především udržitelnost materiálů, barevná neměnnost, odolnost materiálu v exteriéru. Snad bude i dost odolný proti vandalismu.

O svém záměru jste již na jaře informovali na setkáni s občany našeho města. Jaké jste zaregistrovali ohlasy?

K tomu můžu snad jen říci, že jsem si u počátečních kroků tvorby sama prošla křížovou cestou. Asi, aby to bylo hodně autentické.“ (Pavla M.S.) Setkání s občany města bylo neuvěřitelně krásné. Každý, kdo přišel, s námi mohl debatovat. Věřím, že jsme odpověděli na všechny dotazy ohledně tohoto projektu. Motivuje nás se o něm s lidmi bavit a slyšet nové názory. Díky skvělé organizaci a podpoře ze strany Města Trhové Sviny byl průběh akce velice plynulý a příjemný. Je nám jasné, že každý nemusí souhlasit, proto dáváme možnost odpůrcům ke konfrontaci, teprve poté je možné vést dialog. Úvahy a spekulace některých lidí považujeme za neopodstatněné a nafouknuté.

Je reálné, že při příští červnové pouti na Svatou Trojici už půjdeme kolem všech zastavení? Máte už nějaký plán na slavnostní odhalení křížové cesty?

Mnoho z nás si to přeje. Doufáme, že nevzniknou žádné komplikace. Se slavnostním odhalením Křížové cesty – “Společné cesty“ bychom zatím nepředbíhali čas. Nikdy nevíte, co se stane zítra. Každopádně tak krásná realizace projektu bude občanům představena, budou včas informováni. Tato Křížová cesta má lidi spojovat. Je naším velkým cílem a přáním předat tomuto místu nový podnět ho navštívit.

Děkuji za rozhovor.