608 436 941

Kronikářská soutěž

Autor: Matěj Průka | Zveřejněno: pondělí 20. listopadu 2023 | 12x

V druhé polovině 20. století prosluly Trhové Sviny výrobou hraček a staly se doslova hračkářskou velmocí. Na produkci se jako první začal v roce 1938 soustředit místní podnikatel Ladislav Stráský a mezi modely značky LASTRA, jež jeho firma vyráběla, se objevovaly například parní strojky nebo elektrické vláčky. Další historie se nesla ve znamení znárodňování a začátkem 50. let byl místní závod převzat podnikem IGLA. Během 60. let se poprvé objevila značka ITES, v roce 1969 pak výrobna přešla pod KOH-I-NOOR České Budějovice, přičemž Trhové Sviny se staly závodem číslo 9. Od roku 1980 se značka ITES přeměnila a začalo být využívané označení GAMA. Hračkářská výroba se pak ve městě držela až do roku 2006, i když je nutno podotknout, že v novém tisíciletí se jednalo především o plastové hračky s jednoduchým designem.

Jak významným producentem hraček Trhové Sviny jsou, věděl v závěru minulého století snad každý Čech. Město bylo na své výrobní zaměření pochopitelně hrdé a vjezdy do města byly mimo cedule s názvem osazeny ještě další cedulí, na níž stálo: „Vítá vás město hraček“. Uvedl jsem, nač se koncentrovala výroba Ladislava Stráského, a ještě bych rád připomenul, které hračky byly vyráběny v následujících letech pod značkami IGLA, ITES, KOH-I-NOOR a GAMA. Mnozí z vás si jistě vzpomenou na legendární autodráhy, autobusy Škoda RTO a Karosa ŠD11, trambusy Škoda 706 RT (lidové zvané Mates) a Liaz, v jejichž sérii nechyběl nákladní vůz, cisterna na mléko, jeřáb, žebřík a další, nákladní Tatru 813 (jinak též Kolos), sněhový pluh Lucil či osobní automobil Škoda 120 LS. Možná si vybavíte i skvělý pocit, který musel přepadnout každého z nás, když otočil tak krásný model vzhůru nohama a na spodní straně objevil nápis „vyrobeno v Trhových Svinech“, což v dnešní době, kdy je na výrobcích nejčastěji napsáno „made in China“, rozhodně potěší.

Minulá otázka se ptala na datum ukončení výroby hraček v našem městě a odpověď jsem napsal již výše – tedy 2006. Správné řešení zaslala paní Bohuslava Baštová, která byla odměněna drobnou cenou.

Jak už jsem informoval v minulém čísle, současná otázka kronikářské soutěže bude zároveň poslední. Kdo si s námi tedy bude chtít zasoutěžit ještě tento měsíc, může posílat odpovědi na následující otázku a stát se dvanáctým výhercem naší soutěže.

OTÁZKA Č. 12:

Která z trhovosvinenských mateřských škol vznikla jako první?

a) Mateřská škola Beruška (Budovatelská ul.)

b) Mateřská škola Čtyřlístek (Školní ul., u podniku Jihočeská Fruta)

c) Mateřská škola podniku Gama (Školní ul., dnes Restaurace Junior)

Odpovědi ve tvaru A, B nebo C posílejte nejdéle do 20. prosince 2023 na e-mailovou adresu kronikaTS@gmail.com a uveďte, prosím, i Vaše jméno a příjmení. Zasláním odpovědi souhlasíte s uveřejněním svého jména v TSL (v případě výhry). Vylosovaného výherce poté zkontaktujeme, aby si mohl v KIC Trhové Sviny vyzvednout drobnou odměnu.

/Historické údaje převzaty z knihy Františka Stráského Životy Ladislava Stráského (2008) a z článku na webu Pragos, odkaz https://pragos.cz/veterani/clanek?id=834./