608 436 941

Jak je to s těmi tlačítky?

Autor: Mgr. H. Halešová, garant ŠP | Zveřejněno: středa 25. ledna 2023 | 25x

Otázky členů Školního parlamentu ZŠ T. Sviny na pana poslance Vojtka

Jaká byla Vaše cesta k funkci poslance?

Do politiky jsem se rozhodl vstoupit před pěti lety po předchozích prezidentských volbách. Nejdříve jsem kandidoval do zastupitelstva v Českých Budějovicích. Ve volbách jsme uspěli a od podzimu 2018 jsem se stal náměstkem primátora pro školství, sociální věci a cestovní ruch. Úspěšné působení na této pozici mi poté otevřelo příležitost ucházet se o místo na kandidátce do Poslanecké sněmovny, kde jsem byl lídrem za STAN za Jihočeský kraj.

V těchto volbách jsme byli společně s Piráty úspěšní a i díky velkému počtu preferenčních hlasů jsem se stal následně poslancem.

Co Vás jako novopečeného člena parlamentu ve sněmovně opravdu překvapilo?

Nejvíce mne překvapilo asi to, co není na práci ve sněmovně zvenčí vidět. Hodně práce se odehrává ve výborech a spoustu času také zabere politické vyjednávání, a to interně v politické straně, ale i externě mezi politickými stranami nebo s ministerstvy. Ač to tak nevypadá, tak práce poslance dokáže být extrémně časově náročná a nepředvídatelná.

Překvapení pro mne taky bylo, jak snadno se ve sněmovně dá zabloudit a že je tu poschováváno pět restaurací.

Jak dlouho trvá průměrně dlouhé zasedání sněmovny?

Asi se nedá mluvit o průměru, hodně to závisí na tom, jak je zákon kontroverzní pro opozici. Normální jednání bývá od úterý do pátku, od rána od devíti leckdy do pozdních večerních hodin. Ale v případě opravdu dlouhého jednání to může trvat i přes třicet hodin v kuse.

Který zákon se ve sněmovně v současné době nejvíce řeší?

Nejvíc se řeší zákony nějak spojené se změnami volebního systému, například korespondenční volba, manželství pro všechny nebo krizové zákony k Ukrajině.

Při hlasování musí poslanec současně zvednout ruku i zmáčknout tlačítko, nebo jak to probíhá?

Důležité je zmáčknout správné tlačítko, zvednutí ruky není podstatné. Ale občas se stane, že někdo hlasuje omylem špatně a pak se celá volba opakuje.

Co Vás na práci politika baví nejvíc a nejmíň?

Nejzajímavější na tom je práce s lidmi, taky mne hodně baví mezinárodní diplomacie kvůli mé funkce vedoucího stálé delegace do Meziparlamentní unie. Nejhorší je nemožnost plánovat si s předstihem vlastní čas.

Kde se ve své politické kariéře vidíte za cca 5 let?

Za pět let bych rád vyzkoušel jinou roli v politice než je práce poslance. Pořád externě učím na vysoké škole a chybí mi to, takže bych se k této profesi rád trochu vrátil. Více se tedy chci věnovat politice na regionální úrovni, kam bych chtěl své zkušenosti z vrcholné politiky přenést.

Jak probíhá debata 200 lidí s různými názory?

Dvě stě poslanců se určitě debaty neúčastní najednou. Většinou je to debata několika málo poslanců, kteří se danou problematikou víc zabývají. Na plénu sněmovny je to více na efekt pro veřejnost, odborná debata probíhá spíše na výborech a podvýborech.

Které předměty jste jako žák 2. stupně ZŠ (ne)měl rád?

Bavilo mne ve škole skoro vše, ale úplně jsem nevynikal v tělocviku. Nejvíc mě bavila angličtina a matematika.

Jaké je Vaše oblíbené zvíře, oblíbený cíl v zahraničí?

Moje oblíbená zvířata jsou psi a papoušci. Ze zahraničních zemí mám asi nejraději Austrálii.