608 436 941

Druhý ročník Svátku sv. Václava na Buškově hamru

Autor: Matěj Průka | Zveřejněno: čtvrtek 19. října 2023 | 10x

Když jsme loni v září uspořádali na Buškově hamru spíše komorní oslavu svátku svatého Václava, netušili jsme, že se z akce stane pěkná tradice uzavírající letní hamernickou sezónu. A protože se první ročník vydařil, připravili jsme letos, ve čtvrtek 28. 9., ročník druhý s mírně upraveným programem.

Akce začínala ve 13:00 hodin, kdy byl zároveň zahájen zápis soutěžních týmů o jednom až pěti účastnících do vědomostního Svatováclavského kvízu. Přihlásilo se vynikajících 19 týmů, čímž se vytvořil historický rekord, a v půl druhé jsem již začal pokládat otázky vztahující se k Trhovým Svinům, celé oblasti Trhovosvinenska a Novohradska a také k doudlebskému nářečí. Někteří soutěžící možná očekávali historické otázky na téma svatého Václava, s tím však kvíz kromě názvu a data konání neměl nic společného a zaměřoval se především na historii našeho regionu.

Během opravování a vyhodnocování soutěžních listů si mohli návštěvníci pochutnat na pečeném selátku, které pro ně připravil pan Josef Bašta, a asi šest desítek dětí se zase zabavilo v keramické tvořivé dílně, vedené paní Eliškou Plchovou z Domečku. Nechyběla ani ukázka dravců s možností fotografování, navíc probíhaly komentované prohlídky, okořeněné v hamerně prací kovářského učně z místního učiliště.

Všechny týmy se jistě těšily na výsledky a na to, jaké je vlastně finální pořadí a kdo se stal v tomto ročníku vítězem. Od čestného devatenáctého místa jsme pomalu postupovali k první trojici, resp. čtveřici, a každý tým od nás dostal jak diplom, tak dárkový balíček s cenami od našich sponzorů.

Zatímco v případě bodové shody u zadních míst skončilo na stejné pozici více týmů, u třetího a čtvrtého místa již nastal menší „zádrhel“, protože „bronzové“ medaile mohla dostat jenom jedna skupina. Rozstřelová tipovací otázka posunula na 3. místo tým ŘÍZCI, druhé místo následně obsadil tradiční tým HAMA a vítězem se stal tým s dvěma „NEJ“ – nejvyšším počtem bodů a nejoriginálnějším názvem: ČÁPI S MÁKEM.

Hned po vyhodnocení se slova ujala hudební skupina Cmaj7 a její dvouhodinový koncert potěšil všechny generace návštěvníků. My, organizátoři akce, jsme zase byli potěšeni velkou účastí, podporou od sponzorů a také počasím, které bylo po celý den na naší straně a to, že byl konec září, nebylo téměř ani poznat.

Rád bych poděkoval všem kolegům a spolupracovníkům, díky nimž mohla akce vzniknout, panu Karlu Zettlovi, řediteli Domečku a provozovateli Buškova hamru, jenž konání akce podpořil, a také sponzorům, kteří věnovali ceny pro účastníky kvízu. Byli jimi:

  • Šárka Floderová, Kulturní a informační centrum Trhové Sviny
  • Ing. Lucie Huličková, Květiny z náměstí Trhové Sviny
  • Mgr. Michal Jarolímek, Destinační společnost Novohradsko-Doudlebsko
  • Marie Kollarová, Restaurace U Kollarů Trhové Sviny
  • Marek a Renata Neužilovi, Penzion Marie Žumberk
  • Mgr. Jan Štifter
  • Ludmila Wanliová
  • Karel Zettl, Domeček Trhové Sviny
  • pracovníci Pivovaru Jílovice
  • a další sponzoři

Závěrem připojuji několik málo ukázkových otázek, které spolu s dalšími tvořily letošní kvíz, a těším se opět na viděnou za rok, 28. září 2024, na Buškově hamru!

Malá ochutnávka letošních otázek:

  1. Která současná trhovosvinenská ulice nesla dříve označení Gottwaldova? Na Spořilově
  2. Jak se přezdívalo budově, v níž se narodil protektorátní prezident Emil Hácha? Hostinec U města Hamburku
  3. Jak se jmenuje malý rybníček na okraji Trhových Svinů, v němž se shromažďovala voda z tzv. Jalové strouhy a následně se rozváděla do městských kašen? Dymáček
  4. Která stavba v Trhových Svinech je nejvyšší? komín Tepelného hospodářství
  5. V Horní Stropnici se narodil Ernest Felix Velden, autor receptu na: zmrzlinovou roládu „arctic roll“
  6. Jak se jmenovalo neprůsvitné sklo vyráběné v buquoyských sklárnách v Novohradských horách? hyalit
  7. K čemu se používal cejtlík? ke krouhání zelí
  8. Pokud někdo položil „koprvátko na kuthánek“, co vlastně udělal? položil pokličku na kastrůlek
  9. Pokud se řeklo, že je někdo „na forhontě“, co to vlastně znamenalo? je na řadě
  10. Co se skrývá pod jihočeským výrazem „faldovky“? gumovky, holínky