608 436 941

Májka a výročí na Buškově hamru

Autor: Matěj Průka | Zveřejněno: sobota 20. května 2023 | 14x

O víkendu 29. – 30. dubna 2023 se Buškův hamr otevřel po zimní přestávce opět veřejnosti, a to ve velkém stylu – od soboty až do nedělního rána se stal cílem pochodu Trhovosvinenská padesátka a hned poté, v neděli, navazovala další akce – stavění májky a hamernický kvíz.

Informace o pochodu napsal ve svém článku organizátor akce, pan Jiří Steinbauer, proto není třeba pochod dlouze popisovat. Chtěli bychom ale pořadatelům poděkovat, že si vybrali v letošním roce za cíl právě hamr a že akci svědomitě připravili.

Nedělní program měl ve své režii už Domeček, provozovatel Buškova hamru, respektive pracovníci hamru. Za velikou účastí, kterou jsme popravdě ani nečekali, stálo především příjemné jarní počasí s teplotami kolem 15 °C, které byly ideální pro strávení odpoledne ve venkovním prostředí. Na 15. hodinu bylo připraveno zdobení a stavění májky, které cílilo především na děti, jež připínaly na stromek barevné pentle a stuhy a kolem půl čtvrté májka stanula. Byl na ni opravdu krásný pohled, děti si na zdobení daly záležet.

Během stavění si návštěvníci mohli pochutnat na pečeném selátku, které pro ně připravili již tradičně manželé Dita a Josef Baštovi. A s odbitím šestnácté hodiny mohl konečně začít kvíz. Poprvé jsme si týmové soutěžení na hamru vyzkoušeli vloni u příležitosti svátku sv. Václava, kdy se do kvízu o historii hamernictví, Trhovosvinenska a Doudlebska zapojilo deset týmů. Letos byly připraveny otázky na téma tradice a pranostiky a účast byla téměř dvojnásobná – osmnáct jednočlenných až pětičlenných skupin. Za dvacet základních otázek bylo možno získat celkově dvacet pět bodů a tři vítězné týmy dosáhly shodně na dvacet bodů.

Pro případ shody v počtu bodů se plánovalo, že zvítězí ten tým, který v druhé („psací“) části kvízu uhodne víc správných odpovědí. Tyto tři týmy ale v této části věděly všechno, proto bylo nutné přejít k rozstřelu. Po položení prvních třech rozhodujících otázek opět nastala shoda, každému týmu totiž byla připsána jedna správná odpověď. U čtvrté otázky již záleželo na tom, kdo jako první správně odpoví. To se podařilo týmu HAMA, který stejně jako minulý rok vyhrál „zlaté“ medaile. A následující otázka rozhodla o umístění na druhé a třetí pozici – tým MIHA bral stříbro a tým HEŘMANOVI bronz.

Ještě předtím, než zveřejníme seznam otázek a odpovědí, přidáváme tabulku s názvy týmů a jejich výsledky. Většina z pojmenování je velmi neurčitá a pravděpodobně nikomu ze čtenářů se je nepovede rozšifrovat. Počítejme ale s tím, že dotyční po letech sáhnou po Trhovosvinenských listech a připomenou si, na které pozici skončili.

POŘ.

NÁZEV TÝMU

BODY

1.

HAMA

20

2.

MIHA

20

3.

HEŘMANOVI

20

4. – 5.

BK

ŽÁKOVI

19

6. – 7.

BŘÍZKY

ZAHRADNÍ

18

8. – 9.

PILBY

ÚDERNÍCI

17

10. – 11.

MAKYTÝM

THAJ

16

12.

JALENKY

15

13. – 14.

JONY

SUMEČCI

14

15.

FS

14

16.

MAXOVO POSKOCI

13

17.

ŠNEJDATÝM

12

18.

PRIMA

11

Ad. Na 13. – 14 místě se umístily týmy JONY a SUMEČCI, protože získaly více bodů v druhé části. Tým FS měl sice stejný celkový počet bodů, ale menší zisk v druhé části jej posunul na 15. pozici.

Odměna byla připravena pro všechny účastníky, resp. pro všechny týmy. Velmi si vážíme sponzorů, kteří nám věnovali ceny. Děkujeme tímto:

  • paní Šárce Floderové (KIC Trhové Sviny)
  • paní Ing. Lucii Huličkové (Květiny na náměstí, T. Sviny)
  • panu Mgr. Františku Kumstovi (Vinotéka Pod Kostelem, T. Sviny)
  • manželům Renatě a Markovi Neužilovým (Penzion Marie, Žumberk)
  • panu Karlu Zettlovi a pracovníkům Domečku Trhové Sviny
  • pracovníkům Pivovaru Jílovice

Dovolte ještě v úplném závěru článku připomenutí pěkného výročí - bylo jaro roku 2013, když se provozovatelem Buškova hamru stala nezisková organizace Domeček, středisko Husitské diakonie v Trhových Svinech. První akcí, kterou zde pracovníci Domečku zorganizovali, bylo stavění májky, konané 30. dubna 2013. Byli jsme rádi, že se tato událost mohla přesně po deseti letech již tradičně zopakovat.

I když jsme kulaté výročí v tomto dni nepřipomenuli, je pro nás velice důležitým a doufáme, že i město Trhové Sviny, majitel Buškova hamru, je s naší prací spokojeno. Upřímné poděkování si za svědomité a zodpovědné vedení této technické památky zaslouží pan Karel Zettl, ředitel Domečku, a také všichni obsluhující, průvodci a pomocníci, kteří k hamru již neodmyslitelně patří.

Řešení hamernického kvízu „Tradice a pranostiky“

  1. Hlavní postavou masopustu býval tzv. masopust. Jak se mu ale říkalo jinak?
  2. otec
  3. matka
  4. smrt
  1. Poslední masopustní koleda na Trhovosvinensku, resp. Doudlebsku, se koná:
  2. v Nesměni
  3. v Mezilesí
  4. v Březí a Nežeticích
  1. Ke kterému měsíci se váže pranostika „Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu“?
  2. k říjnu
  3. k listopadu
  4. k prosinci
  1. Ke čemu se váže tradice zvaná pikání?
  2. k Velikonocům
  3. k srpnovým poutím
  4. k posvícení
  1. Ledoví muži mají své svátky v měsíci:
  2. leden
  3. březen
  4. květen
  1. Pranostika „Svatá Anna—chladna z rána“ se pojí k datu:
  2. 26. červenec
  3. 27. červenec
  4. 28. červenec
  1. Slavnost nazvaná podle svaté Valburgy (resp. Valpurgy) v německy mluvících zemích má svou obdobu i u nás, avšak pod jiným názvem. Jak tuto událost označujeme my?
  2. slavnost Božího těla
  3. filipojakubská noc
  4. masopust
  1. Májky mívaly údajně ochrannou moc. Co z uvedených však pod svou ochranou neměly?
  2. aby ve vsi neuhodil blesk
  3. aby kroupy nepotloukly
  4. aby neudeřily mrazy
  1. Co a proč na se červnovou slavnost Božího těla zavěšovalo na Doudlebsku do oken?
  2. trní, aby do rodiny nepřišla bída
  3. kopřivy, aby se do chalupy nedostala čarodějnice
  4. ostružiní, aby byla chalupa chráněna před tajemnými silami
  1. Co se tradičně na Novohradsku podávalo ke slavnostnímu obědu na konci dožínek?
  2. pečeně a kucmoch
  3. pečeně a koblihy
  4. pečeně a kosmatice
  1. Tradičním štědrovečerním pokrmem byly na Doudlebsku šišky. Kolik druhů šišek mělo být podle tradice na svátečním stole? Zvyk se držel především v okolí Besednice a Soběnova.
  2. šestero
  3. devatero
  4. dvanáctero
  1. Co z uvedených a proč se na Štědrý den mělo vyhodit z okna?
  2. pes, aby v příštím roce dobře hlídal
  3. zbytky od večeře, aby i v dalším roce byl dostatek potravin
  4. porcelánový talířek, aby střepy přinesly do nového roku štěstí

Pozn. k otázce 12: Ještě před vyhozením se psovi prý dával sníst stroužek česneku. Jediným štěstím bylo, že naši předci nežili v panelových domech, protože kdyby ho měli vyhazovat řekneme z desátého patra, asi by už v příštím roce nehlídal.

  1. Kdy se v trhovosvinenském Novém městě mohla začít podávat štědrovečerní večeře? Řeč je o období první poloviny dvacátého století.
  2. rok od roku různě, když bylo na nebi spatřeno první souhvězdí
  3. přesně v 18 hodin, když pan Hajnar vyšel před dům a vystřelil
  4. kolem 17. hodiny, když udělal strážník Matěna poslední obchůzku ulice

Pozn. k otázce 13: Pamětnická vzpomínka, pravdivá, ale písemně nedoložená. Jestli je „Hajnar“ skutečné jméno muže, který na Štědrý večer vystřeloval, nebo jen přízvisko po chalupě, bohužel nevíme. Pokud by někteří čtenáři měli o panu Hajnarovi, příp. tomto zvyku, další informace, redakce TSL je uvítá.

  1. Úplně nejobyčejnější kávou, která se pila tradičně na venkově, byla:
  2. káva z praženého žita
  3. káva z ječmene
  4. cikorka
  1. Co údajně bývalo nejlepší na zahnání žízně?
  2. lžička medu
  3. studený lógr
  4. hrnek smetany
  1. Kolik dnů má podle pranostiky pršet, padne-li kápě na sv. Medarda (8. června)? 40
  2. Co byly roráty a kdy se konaly? ranní mše v době adventu
  3. Jak se říkalo tajemným bílým ženským postavám, které v polovině prosince obcházely vesnice a káraly neposlušné přadleny? lucky
  4. Co bylo základní surovinou pro uvaření kucmochu? brambory
  5. Název kterého svátku bývá v pohraničních oblastech Česka nazýván fašink nebo fašank, z původního německého označení? masopust

V ROZSTŘELU ROZHODLO DALŠÍCH PĚT OTÁZEK:

  1. Doplňte: Únor bílý — pole sílí.
  2. Doplňte: Studený máj — v stodole ráj.
  3. Čím dívky třásly na Štědrý večer, aby zaslechly štěkot psa a zjistily, odkud přijde jejich ženich? bezem
  4. Co podle pranostiky vhodila 13. července sv. Markéta do žita? srp
  5. Proč po Zeleném čtvrtku nejsou slyšet kostelní zvony? odletěly do Říma

Co připravujeme v červnu na Buškově hamru?

S přicházející letní sezónou se na Buškově hamru samozřejmě zvedá počet nadcházejících akcí. Červen se ponese především ve znamení akcí pro děti. Dětský den Domečku bude uspořádán ve čtvrtek 8. června od 15:00 hodin. Také MěKS Trhové Sviny připravuje pro nejmladší návštěvníky oblíbenou akci Hurá prázdniny, a to na pátek 30. června, také od 15:00.

 V loňském roce nemohl být uspořádán tradiční domečkovský ples v KD a jako náhrada posloužil Taneční večer na Buškově hamru v měsíci červnu. Pro velký úspěch jsme se rozhodli tuto akci uspořádat i letos, v sobotu 17. 6. od 19:00 hodin. Těšit se můžete na tombolu s pěknými cenami a hudební doprovod kapely Situace.

Také je třeba sdělit informace o uzavření hamru z důvodu konání soukromých akcí – v sobotu 10. června bude hamr pro veřejnost otevřen pouze v čase od 10:00 do 12:00 hodin a v sobotu 24. června bude zavřen po celý den.

 Další článek s plánem červencových a srpnových akcí vyjde na začátku prázdnin. Aktuální informace naleznete jednak na facebookové stránce Buškova hamru, jednak na webu https://buskuv-hamr.cz/.