608 436 941

Bezlepková kuchařka Radka Vrzalová

Autor: Petra Vicková | Zveřejněno: středa 5. dubna 2023 | 36x

V nové rubrice se seznamte s autorkou bezlepkových receptů.

Úspěšná autorka speciálních kuchařek Jihočeška Radka Vrzalová se jídlům bez lepku a laktózy začala před patnácti lety věnovat poté, co intoleranci těchto potravin lékaři objevili u její tehdy tříleté dcery. Od té doby Radčiny recepty, kuchyňské postupy a nápady pomohly celé řadě lidí v podobné situaci. Díky ní se mohou stravovat plnohodnotně, bez pocitu výrazného omezení a beze strachu z porušení dietních opatření.

Radka Vrzalová pochází z Českého Krumlova, žije s rodinou v Českých Budějovicích, s nejjižnějšími Čechami ji spojuje Střední zemědělská škola, kterou absolvovala v Nových Hradech. Je vystudovaná zemědělská inženýrka na Jihočeské univerzitě, dříve pracovala v hygienické službě.

Paní Vrzalová pořádá také hojně navštěvované pravidelné kurzy vaření, je také aktivní blogerkou (www.bezlepkovamatka.cz). Nedávno jí vyšla v nakladatelství Grada čtvrtá kuchařka s názvem Z Radčina rodinného receptáře, v níž jde především o úsporné, ale stále kreativní bezlepkové vaření.

„To je aktuální téma, které nás teď všechny v souvislosti s krizí hodně bolí. Bezlepková dieta je drahá a v této knize jsem se snažila představit českou kuchyni z tradičních a hlavně levných a dostupných surovin. Najdete tu obyčejná levná jídla ze surovin, na které jsme zapomněli, jako je třeba nastavovaná kaše s krupkami čiroku, jídla z pohanky či z jáhel nebo bezlepkovou verzi šouletu. Z moučníků to jsou netradiční a zapomenuté bábovky nebo třeba recepty z pudinkového prášku,“ popisuje Radka Vrzalová.

Za patnáct let vytvořila a přetvořila pro zdravotní diety zhruba osm stovek (!) receptů. Snaží se o to, aby i lidé, kteří mají tyto zdravotní diety, jedli kvalitně, pestře, regionálně v souladu s ročním obdobím a jak říká – „hezky česky“.

„Tvoření nových receptů a zkoušení nových potravin je můj obrovský koníček. Jídlo a potraviny a jejich zpracování mi byly vždy velmi blízké, proto jsem se snažila a dodneška se snažím vytvořit recept na něco dobrého a třeba i zdravého pro všechny, kteří si zrovna nemohou v potravinách moc vybírat. Léta praxe technologa a manažera kvality v potravinářské firmě i z druhé strany v hygienické službě mě naučila rozumět i spletitým zákonům a vyhláškám, týkajících se potravin a jejich složení včetně alergenů,“ vypráví paní Vrzalová.

Na začátku zkoušení nových receptů byl pro ni tísnivý pocit z toho, že jídelníček jejího dítěte bude určovat regál dvakrát dva metry čtvereční, které tehdy představovala nabídka bezlepkových potravin v supermarketech. A ještě ne ve všech. Postupně se učila péct a vařit jídla bez lepku, což nebylo vždy snadné.

„Když se vám dvakrát za odpoledne nepovede chleba a vy nemáte pro dítě co k večeři, je to k pláči. Ale časem jsme to vychytávali, pořád se u nás něco vařilo, peklo a zkoušelo, jen aby dítě nestrádalo. Velké úsilí také stálo vysvětlit ve školce, že někdo dceři musí ohřát jídlo z domova. A také nachystat ranní a odpolední svačinu, kterou měla rovněž svou. Dneska už si nosí jídlo v krabičce skoro každý, ale tehdy to byl docela boj,“ vzpomíná.

Na otázku, zda měla někdy chuť se přestěhovat například do Prahy, kde by měla jistě širší pole působnosti i uplatnění, Radka Vrzalová přiznává, že o tom uvažovala: „Ale jsme tady v jižních Čechách, jak se říká, pevně zakořeněni a dnes už to není jen o mně, ale nechtěl by to nikdo z rodiny.“

V současné době se úspěšná kuchařka těší na natáčení pořadu České televize Kluci v akci s Ondřejem Slaninou, který by se měl vysílat zřejmě v červnu.

Foto: Archiv R. Vrzalové