608 436 941

ChatGPT - nástroj používající umělou inteligenci

Autor: Jaroslav Salcer | Zveřejněno: pondělí 6. března 2023 | 51x

Chat GPT je technologie umělé inteligence (AI), která uživatelům umožňuje komunikovat s chatboty přirozenějším způsobem. Tato technologie je založena na předem trénovaných generativních modelech adaptérů, které jsou schopny se učit z dat a generovat nové odpovědi.

OpenAI je neziskovou organizací se sídlem v San Francisku v Kalifornii. Zaměřuje se na výzkum umělé inteligence a její aplikace včetně výzkumu v oblastech, jako je strojové učení, přirozený jazyk a robotika. „Cílem společnosti je pomoci lidem vytvořit technologie, které budou prospěšné pro celé společnosti a pomohou zlepšit kvalitu života lidí po celém světě,“ uvádí sama umělá inteligence.

Rozvoj strojového učení, neuronových sítí a umělé inteligence, na jejichž principech nové nástroje fungují, radikálně změní naše životy i práci. Velké technologické firmy jako Microsoft, Google, ale třeba i čínský vyhledávač Baidu, ruský Yandex nebo korejský Naver ohlašují plány na vývoj podobného asistenta. 

„Není žádná jiná služba, která by takhle rychle získala 100 milionů aktivních uživatelů, a to podle mě byla motivace k tomu poskytnout ho komukoli zdarma,“ říká vědecký redaktor Seznám Zpráv Pavel Kasík.

Díky lidem, kteří si chtějí chatbot zkusit, totiž firma ušetří za testování a může vychytat chyby. „Jak ten nástroj každodenně používám, tak vidím, že jsou tam pokroky a že se zjevně učí z toho, jak ho lidé používají a zneužívají,“ vysvětluje reportér.

Chatbot třeba dokáže poradit, jak používat excelové tabulky, řešit matematické úlohy, ale umí napsat i básně nebo televizní scénáře. A to všechno díky tomu, že technologie už je dostatečně vepředu. Přišla jeho doba právě teď díky dvěma okolnostem: dostatečně zrychlily počítače a na internetu je obrovské množství dat, ze kterých se může ChatGPT učit.

Co umí Chat GPT?

Jde o velký neuronový model, který byl vycvičen na velkém množství textů z internetu, aby se naučil předvídat další slova v textu na základě předchozích slov. GPT je schopný produkovat velmi přirozeně znějící text a může být použit pro různé účely, jako je překlad, tvorba obsahu nebo generování odpovědí na dotazy. GPT je schopen produkovat velmi přirozeně znějící text, který téměř nelze rozeznat od textu napsaného člověkem. Může být také použit k tvorbě nového obsahu nebo k odpovídání na dotazy pomocí přirozeného jazyka. Chat GPT od Open.ai je Google na steroidech. Když do Chatu GPT napíšete v podstatě jakýkoliv dotaz nebo požadavek, dostanete velmi inteligentní odpověď. Je to jako byste pořád vedle sebe měli nějakého super inteligentního člověka, který se ve všem vyzná, který má spoustu skvělých nápadů, je ochoten vám zdarma kdykoliv pomoct a nikdy se neunaví.

Kde se dá tato technologie vyzkoušet?

Tuto umělou inteligenci si můžete vyzkoušet na adrese https://chat.openai.com/. Na těchto stránkách: https://platform.openai.com/ pak najdete i GPT playground s API.

K čemu se dá Chat GPT prakticky využít?

Jak jsem již naznačil, možných využití je řada například:

- překlady

- tvorba obsahu: především rešerše, korektury, generování nápadů…

- dělání výtahů z textu

- učení

- vymyslí za vás spoustu nápadů, ať už je to název prezentace, téma seminárky nebo bakalářské práce

- umí napsat shrnutí knížek a rozvést části, které vás zajímají více

- může za vás napsat abstrakt práce nebo jednodušší texty.

- dokáže přepsat vaše texty, aby byly lepší. Taky umí napodobit vaše stávající texty.

- chat GPT umí také kódovat. Třeba já, který neumí vůbec kódovat, díky chat GPT vytvořil kód v PHP, který umí převést URL odkaz na QR kód

- odpovídání na otázky a mnoho dalšího…

OpenAI se svým produktem uchvátila dobu. Ne všichni jsou ovšem nadšení. Někteří by místo „doublu“ na hodnotě přáli OpenAI spíš bankrot. Bouří se třeba část akademické obce, protože se ChatGPT propisuje už i do vědeckých prací. Učitelé hořekují, že děti zhloupnou. Právníci se bojí, že už nebudou potřeba k sepisování složitých smluv. A programátoři se cítí být zrazení vlastním druhem: jejich kolegové naprogramovali něco, co je nahradí!

Jak to bylo s průmyslovou revolucí, už víme. Neskončila masivní nezaměstnaností a chudobou. Naopak se zvýšila doba dožití lidí a jejich životní úroveň. Ideální to pořád nebylo, ale je potřeba se na to dívat v kontextu dané doby. Přesto se zloba a kritika snesly i na ChatGPT. Mezi ta nejzávažnější obvinění patří sebevědomost výstupů této aplikace.

Kritici hlasitě namítají, že ChatGPT sice dokáže v mžiku vygenerovat odpověď na sofistikované dotazy, která vypadá profesionálně a velmi věrohodně, ale to je současně i hlavní problém. Výstup podle nich věrohodně jen vypadá, neuvádí zdroje a jsou v něm často zásadní faktické chyby a neaktuální informace. A lidé mají tendenci jim věřit.

I tady platí, že ChatGPT může být dobrý pomocník, ale zlý pán. Nicméně jsme relativně na začátku. ChatGPT se může a bude se zlepšovat. A jeho potenciál je obrovský.