608 436 941

Mobilní telefon používáme u nás již 30 let

Autor: Jaroslav Salcer | Zveřejněno: pondělí 4. října 2021 | 212x

Cesta k používání mobilních telefonů byla v Čechách trnitá a drahá. Technologie sice existovaly, ale chybělo jejich uvedení do praxe. Vysílače se stavěly pomalu, a proto vázlo pokrytí republiky mobilním signálem. Dovolat se tak dalo nejdříve ve větších městech a podél dálnic. Nebylo to ale úplně poprvé. První pokusy sahají do daleké minulosti, na chvilku tedy odbočím. 

První mobilní telefon historie byl představen v roce 1982 společností Nokia, v následujících letech velmi dobře známou. Jmenoval se Mobira Senator. Vážil 10 kilogramů, což příliš neodpovídá přívlastku “mobilní”. Za skutečně první mobil tedy veřejnost považuje spíše zařízení Motorola Dynatac 8000X z roku 1983. Tato Motorola byla daleko skladnější, třebaže vážila stále okolo 1 kilogramu. Samotné nabíjení trvalo 10 hodin, po kterých jste si mohli užít až 30 minut hovoru.

A nyní zpět k nám. 

V tehdejším Československu vypuklo mobilní volání čtvrtek 12. září 1991, kdy společnost Eurotel oficiálně spustila svou NMT síť. Je tomu tedy již 30 let. Mobil si však v té době mohli dovolit jen vyvolení, lidé, kteří neměli hluboko do kapsy. Operátor začal se třemi základnovými stanicemi. Jedna byla umístěna na televizním vysílači na pražském Žižkově a pokrývala díky relativně nízké frekvenci téměř celé střední Čechy. Druhý vysílač se nacházel rovněž v Praze, a to ve Vokovicích na střeše výškové budovy tehdejšího Výzkumného ústavu matematických strojů a třetí byl v Brně.

První mobilní čísla tehdy začínala předvolbou 601, dovolit si je mohlo ovšem jen pár vyvolených. Vlastnictví mobilního telefonu bylo v té době totiž viditelným symbolem bohatství. Při pohledu do dobových ceníků není divu: aktivace služby stála 29 000 Kčs, měsíční paušál vyšel na dva a půl tisíce korun a za minutu hovoru, a to včetně příchozího, si Eurotel účtoval 15 Kčs. Například tarif se 150 volnými minutami vyšel zhruba na tři tisíce korun. Tehdejší průměrná měsíční mzda přitom dosahovala 3 800 Kčs.

Drahé na pořízení byly i samotné přístroje. První telefon v nabídce Eurotelu, kterým byla 4,5 kilogramu vážící Nokia Talkman MD59, vyšel na neuvěřitelných 60 tisíc korun. Ještě v roce 1995 se kvůli monopolu společnosti Eurotel, která byla společným podnikem americké firmy Atlantic West a telekomunikační společnosti SPT Telecom, dal nejlevnější mobil s aktivací pořídit za 35 tisíc korun. Tedy za víc než čtyři průměrné hrubé měsíční mzdy. Minuta hovoru tehdy stála 12 korun. Kromě velkých kufříkových telefonů se i v původem severské síti NMT (Nordic Mobile Telephony) postupně objevily také menší přístroje do kapsy.

Změnu do způsobu využívání mobilních telefonů přineslo až spuštění modernější digitální sítě GSM (Global System for Mobile Communications), která se v Evropě začala prosazovat od začátku 90. let. O vybudování sítě rozhodla česká vláda v srpnu 1995 a o necelý rok později se již telefonovalo. Jako první přišel 1. července 1996 na trh Eurotel, o čtvrtrok později zahájila provoz konkurenční GSM síť Paegas společnosti RadioMobil (předchůdce dnešního T-Mobilu). 

Výrazné rozšíření počtu mobilů v Česku přišlo až s příchodem konkurence a nástupem dotovaných telefonů. Velkou roli sehrálo i uvedení nové služby na podzim 1997. Šlo o předplacené karty umožňující volat i lidem, kteří nemohli či nechtěli platit několikasetkorunový měsíční paušál. Zatímco v roce 1995 bylo v Česku 45 725 telefonů sítě NMT, o rok později už Češi používali přes 200 tisíc mobilů. Na přelomu let 1998 a 1999 pak počet mobilních uživatelů v Česku překročil milion. Telefonovalo se ještě prastarými tlačítkovými telefony, mobilní internet byl ještě v plenkách. Teprve Alcatel One Touch Com byl jedním z prvních přístrojů s dotykovým displejem a prvním takovým pro evropské GSM sítě. Moc úspěchů nezaznamenal a brzy upadl v zapomnění. I proto je to dnes rarita. Teprve americký Apple se svým iPhonem v roce 2007 udal směr a naučil svět, jak má vypadat dotykový telefon ovládaný prstem, s použitím multigest a barevným displejem. Ostatním výrobcům nezbylo než toto přijmout a předělat své mizerné produkty do dnešní podoby. Zmizela tak všechna tlačítka a mobilní telefon je dnes jeden velký displej. 

Mobilní technologie se neustále vyvíjí. Zhruba každých deset let přichází nová technologická generace mobilní komunikace. Rozmach chytrých telefonů přinesla síť 4G LTE, aktuálně zaváděná síť 5G umožňuje proti stávající technologii až desetinásobnou rychlost internetového připojení. Výhodou sítí 5G je také vysoká kapacita a nízká doba odezvy, tzv. latence. To umožňuje jejich využití například v autonomních vozidlech nebo v aplikacích umělé inteligence. První komerční mobilní síť 5G v Česku byla spuštěna loni v červenci.