608 436 941

Hana Kašparová, členka Zastupitelstva města T. Sviny

Autor: | Zveřejněno: středa 24. července 2024 | 26x

Informace k vydané „Obecně závazné vyhlášce města Trhové Sviny o stanovení koeficientů daně z nemovitých věcí“

Vzhledem ke změnám, které přinesl konsolidační balíček na úseku daně z nemovitých věcí, a to i ve vztahu ke koeficientům na dani z nemovitých věcí jejichž stanovení je v kompetenci obce, vydalo Město Trhové Sviny novou Obecně závaznou vyhlášku, která bude platná od 1.1. 2025.

Chtěla bych tímto hlavně upozornit na dva důležité body vyhlášky a to, že se nemění místní koeficient 2, který byl již platný v obecně závazné vyhlášce z roku 2015.

Dále v původní vyhlášce z roku 2015 byl u zdanitelných staveb a zdanitelných jednotek uvedených v § 11 odst. 1 písm. b) – staveb pro individuální rekreaci a u staveb, které plní doplňkovou funkci k těmto stavbám s výjimkou garáží, se stanovuje koeficient, kterým se násobí základní sazba daně, případně sazba daně zvýšená podle §11 odst.2 zákona o dani z nemovitých věcí, ve výši 1,5.

Novelizací zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí ve znění pozdějších předpisů se koeficient 1,5 k 1.1.2025 ruší.

Obecně závaznou vyhláškou je nově zaveden koeficient ve výši 3,5 na rekreační budovy.

Uvedené koeficienty lze upravovat i na vyšší hodnoty (tak jak dovoluje zákon), ale dle našeho uvážení jsou uvedeny v rozumné výši. 

Jak je známo, výnos daně z nemovitých věcí jde do rozpočtu obce a pro poplatníky daně z nemovitých věcí není tak velkou zátěží.