608 436 941

Velký úspěch v soutěži Mladí fotografují památky

Autor: Mgr. V. Korčaková | Zveřejněno: pondělí 25. dubna 2022 | 62x

V této době k nám přichází mnoho špatných zpráv. Ve sdělovacích prostředcích sledujeme hrůzy a brutalitu, jakou jsme si s moderní Evropou nedokázali spojit. Válka na Ukrajině přináší děsivé zprávy a přivádí k nám především uprchlé ženy s dětmi. Velmi podstatně ovlivňuje i náš každodenní život, naše jistoty. Pro investice na radnici to znamená ještě daleko výraznější zdražení plánovaných projektů, ale i zakázky už vysoutěžené a zahájené se komplikují. Dodavatelé se odvolávají na vyšší moc a informují nás, že nemohou zaručit ani termín dokončení, ani výši finančních nákladů. 

I proto jsem ráda, že vás mohu seznámit i s veselejšími zprávami.

Velký úspěch v soutěži Mladí fotografují památky

Soutěž Mladí fotografují památky je celosvětová soutěž. V roce 2007 se k ní připojila i Česká republika. Soutěž vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a poslední roky se do ní zapojují i děti a mladí z našeho města.

Letošního ročníku se zúčastnilo téměř 200 mladých fotografů, kteří zaslali více než 300 fotografií. Vyhodnocení této soutěže se pravidelně koná při příležitosti oslavy Mezinárodního dne památek, které se pravidelně konalo na Pražském hradě, v letošním roce v paláci Žofín v Praze.

V letošním roce jsme se dočkali obrovského úspěchu! Slečna Leona Malíková získala třetí místo se svou fotografií Klíče od nebeské brány. Cenu jí předal předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezka Bc. Libor Honzárek a generální ředitelka Národního památkového ústavu Ing. arch. Naděžda Goryczková.

Při této příležitosti je vyhlašováno i historické město roku, ceremoniálu byl tedy přítomen i ministr kultury Mgr. Martin Baxa a náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. Radim Sršeň, Ph. D., poslanci, senátoři, starostové a mnoho dalších významných hostů.

O to víc bylo příjemné slyšet, že slečna Leona Malíková je z Trhových Svinů a že zmíněná nebeská brána na její fotce patří ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie v Trhových Svinech.

Ještě jednou tedy velice blahopřeji k tomuto úspěchu a děkuji za vzornou reprezentaci města!

Troufám si doufat, že kromě talentu přispěla i zkušenost z Multimediálního tábora pořádaného Centrem komunitních aktivit v Trhových Svinech. Můžete tento úspěch brát i jako pozvánku na jeho další ročník.