608 436 941

Zprávy z trhovosvinenské kuželny

Autor: Ing. Marek Rojdl, vedoucí oddílu kuželek T. Sviny | Zveřejněno: čtvrtek 4. července 2024 | 7x

Oddíl kuželek měl k 31. 12. 2023 celkem 42 členů. Oproti roku 2021, kdy měl členů 52, došlo k úbytku členů hlavně ze strany mládeže. Soutěžní sezona podzim 2023 / jaro 2024 byla plně dohrána a dokončena.

Do soutěžní sezony podzim 2023 / jaro 2024 oddíl kuželek přihlásil celkem 4 družstva: družstvo „A“ a družstvo „C“ soutěžily v krajské soutěži KP2, družstvo „B“ v meziokresní soutěži 6členných družstev a družstvo „E“ v meziokresní soutěži 4členných družstev. Dva dorostenci, Filip Rojdl a Lukáš Průka, hostovali v oddílu TJ Sokol Soběnov v soutěži 1. krajská liga dorostu C.

Na konci herní sezony (jaro 2024) obsadilo družstvo „A“ v krajské soutěži KP2 pěkné 3. místo a družstvo „C“ 11. místo, ze kterého bohužel spadlo zpět do nižší (okresní) soutěže. V meziokresní soutěži obsadilo družstvo „B“ 10. místo v tabulce. Družstvo „E“ obsadilo v meziokresní soutěži 4členných družstev v tabulce 1. místo.

Dále se naši hráči zúčastnili okresních a krajských kol přeborů jednotlivců. Skoro většina našich hráčů se v jednotlivých kategoriích probojovala z okresních kol až do kol krajských. Za zmínku však stojí 2. místo na Mistrovství Jihočeského kraje v kategorii starších žáků, které obsadil Roman Pešek a 1. místo v kategorii seniorů, které obsadil Jan Dvořák, který tak postoupil až do republikového kola na Mistrovství ČR do Aše. Na Mistrovství ČR obsadil náš hráč celkové 29 místo. Již samotný postup na Mistrovství ČR lze považovat za velký úspěch. 

V letošním roce v červnu pořádal oddíl kuželek ve dnech 4. -15. 6. 2024 již XII. ročník tradičního Trhovosvinenského turnaje v kuželkách.

Celkem se turnaje zúčastnilo 71 registrovaných hráčů a hráček a 4 neregistrovaní hráči, což lze považovat za standardní účast v historii turnaje. Tento turnaj si našel své jméno a hráči se na něj opětovně vracejí. Tradičně nechyběla družstva z okolních kuželen, např. z Borovan, Nových Hradů, Soběnova, Nové Vsi, Č. Budějovic a dalších, ale byli zde i účastníci např. z Pelhřimova a Lipníku na Bečvou. Díky sponzorským darům jsme mohli opět předat hodnotné ceny soutěžícím na prvních třech místech z kategorie mužů a žen a kategorie neregistrovaných hráčů. 

No a teď něco málo ze statistik turnaje a něco málo k dosaženým výsledkům. Celkem se turnaje zúčastnilo 75 hráčů, z toho 52 mužů a 23 žen, odházelo se 7 500 hodů a porazilo se 28 566 kuželek. Celkovým vítězem turnaje a kategorie mužů (soutěž registrovaných hráčů) se stal Jiří Jelínek (Nové Hrady) s náhozem 451 kuželek. 2. místo obsadil František Jakoubek (Pelhřimov) s náhozem 450 kuželek a 3. místo obsadil Jiří Reban (Trhové Sviny) s náhozem 440 kuželek. V kategorii žen obsadila 1. místo Žaneta Pešková (Trhové Sviny) s náhozem 432 kuželek (dorážka 147), 2. místo Zdena Štruplová (Loko Č. Budějovice) s náhozem 432 kuželek (dorážka 132) a 3. místo Kamila Macíková (Lipník nad Bečvou) s náhozem 425 kuželek. V kategorii neregistrovaných hráčů obsadil 1. místo Jaroslav Kunágl s náhozem 333 kuželek, 2. místo obsadil Michal Szőke s náhozem 317 kuželek a 3. místo obsadil Josef Bašta s náhozem 299 kuželek. Nejstarším účastníkem turnaje byl domácí hráč Jan Dvořák (76 let), nejmladším účastníkem byl domácí hráč Filip Rojdl (16 let).

Dále bych chtěl poděkovat sponzorům turnaje - Městu Trhové Sviny, ELEKTRO Stráský, MO ČRS Trhové Sviny, SAS TECHNIK s.r.o. Borovany a GPN strojírna s.r.o. T. Sviny, kteří věnovali hodnotné ceny. Velký dík patří pořadatelům a členům oddílu kuželek, kteří se aktivně podíleli na bezproblémovém průběhu turnaje a poděkování samozřejmě patří všem zúčastněným hráčům a hráčkám za jejich sportovní výkony

Co se týká investic, tak oddíl pokračuje dál v provozní údržbě, inovacích a opravách objektu kuželny. V poslední době je kuželna stále více využívána i ze strany veřejnosti, chodí sem žáci základní školy a gymnázia v rámci hodin tělesné výchovy, je využívána i během sportovního dne základní školy a v neposlední řadě je pronajímána na různé firemní a soukromé akce. 

Do nové sezóny 2024/2025, která začne v září, plánuje oddíl kuželek postavit 5 družstev: 1 družstvo v krajské soutěži KP II., 2 družstva v meziokresní soutěži 6členných družstev, 1 družstvo v meziokresní soutěži 4členných družstev a 1 družstvo v soutěži dorostu, dle personálních možností a vypsaných soutěží kuželkářským svazem. Nadále pokračuje také práce s mládeží, které bohužel v posledních letech ubývá.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem členům oddílu kuželek za aktivní účast a přístup v reprezentaci tohoto sportu v našem městě, popřát jim pevné zdraví, pěkné sportovní úspěchy a výkony v nastávající soutěžní sezóně 2024/2025. Dále bych chtěl vyzvat všechny mladé sportovce, ať neváhají a přijdou si tento poněkud opomíjený a netradiční sport, v našem městě však s dlouholetou historií, vyzkoušet.