608 436 941

Den, kdy neřekneme NE

Autor: Hani | Zveřejněno: pondělí 15. dubna 2024 | 7x

Pokud bychom měli zhodnotit zatím nejnáročnější měsíc, rozhodně to byl duben. Ten první týden jsme si dali odpočinkový, ale osmého dubna jsme začali naplno.

V to pondělí jsme totiž začali nejen naše venkovní lekce, ale zároveň začala akce Týden zdraví, kde jsme se i my přidali se svými aktivitami.

Týden zdraví u nás zahrnoval cvičení na Velkém rybníce Hýbánkami se Šelmami, což bylo cvičení pro nejmenší děti od dvou do tří let. Za melodií z Večerníčků jsme si zahráli se šátky, balonky, prošli dráhu a vůbec si užili milé dopoledne.

V úterý už jsme běhali na dráze s programem Obkroužíme Svět jídla aneb hop do dobrot. Podívali jsme se do Itálie, Rakouska, Japonska, USA a Španělska. V každé zemi jsme si zahráli tematické hry. Dubnové počasí bylo opravdu aprílové, takže děti statečně cvičily v třicetistupňových vedrech! Tento program jsme zároveň představili jako aktivitu vhodnou pro školky a dětské skupiny a rovnou ho nabídli školkám v okolí. Jsme rádi, že ho můžeme používat i dál a s dětmi si užijeme ještě spoustu legrace.

Náš týden zdraví skončil ve čtvrtek, opět na dráze, kdy proběhlo mimořádné cvičení mimo naše obvyklé lekce. Viděli jsme nahaté (a později oblečené) želvičky, hon na neznámý cíl, Hani říka/Tygřík říká, nebo jsme si běžecky nakreslili obrázek. Po každém cvičení jsme si dali něco dobrého, zdravého.

V našem obvyklém režimu jsme konečně přivítali všechny Šelmy podle věkových kategorií a v krásně letním počasí se přivítali oficiálně na dráze. První týden jsme se zaměřili na běhání/skákání, druhý na hrátky s míčky a balónky, třetí na posílení rukou, nohou a střed těla. Počasí nás teda umí napínat, ale pokud nepadají trakaře, tak jsme na multifunkčním hřišti vždy. No, a když nevyjde počasí, tak tělocvična v pátek je naše jistota. Ale pro jistotu jsme přišli s náhradními termíny, situované vždy na konec měsíce, kdyby nám počasí echt nepřálo. Tyto termíny budou na přihlášení a budou se konat pro skupinu od pěti dětí výše. 

Mimo běhání jsme v dubnu taky Uklízeli Česko a naše malá skupina uklidila směr od multifunkčního hřiště na hřbitov a zpět po staré cestě. Dál jsme se zúčastnili Sbírky potravin. Den před sbírkou jsme vyhlásili, že veškerý příspěvek, který se vybere na lekci v tělocvičně, bude určen na nákup potravin. Mezitím jsme si také určili, že pokud to bude do tisíce, nakoupíme za dvojnásobek. A protože to bylo do tisíce, nakoupili jsme pěknou zásobu, hlavně dětského, zboží. Děkujeme všem za vaše příspěvky, jak z venkovních, tak z vnitřních lekcí. Bez nich bychom už teď nemohli existovat a už vůbec nemohli pořizovat vybavení, nebo platit nájem. Děkujeme také dotačnímu programu Živé město, který nám poskytl finanční příspěvek, který nám „píchne“. Ale co si budeme povídat, nám určená částka pokryje jen minimum. Protože stačí napsat u zboží „pro děti“ a ceny jsou okamžitě někde jinde.

My jsme ale nadšenci a stále objevujeme další věci, které by se dětem mohly líbit. Protože na radost dětí myslíme primárně. Proto jsme se rozhodli, že na svátek dětí (dobře, Den dětí oficiálně) vyhlásíme speciální tělocvičnu (31. 5. 2024 od 16:00) s názvem „YES Friday!“. Inspirovali jsme se filmem Yes day, kdy se nesmí vybraný den říkat na nic ne. My si to aplikujeme tedy do sportovního prostředí, ale cokoliv za hru/sport si děti vymyslí, to odkýveme. A co předběhnu, ano, bude čokoláda.

Těšíme se na vás, ať už venku, nebo v tělocvičně a jdeme si užít pohyb.

Za SK Rychlé Šelmy -