608 436 941

24. Mistrovství České republiky v sebeobraně Allkampf Jitsu

Autor: Martin Hermann | Zveřejněno: středa 9. června 2021 | 99x

SKP České Budějovice získali titul vícemistrů ČR

V sobotu 5. 6. 2021 se v Tiger Fight Clubu v Chomutově konalo 24. Mistrovství ČR v sebeobranném systému Allkampf-Jitsu. Republikový šampionát byl první soutěží po dlouhé coronavirové pauze a zúčastnila se ho stovka závodníku z klubů AKJ z České republiky. Pořadatelé organizovali tuto soutěž za zvýšených hygienických opatření, proto vždy soutěžila pouze skupina závodníků z jednotlivých kategorií, ihned byly vyhodnoceny výsledky těchto závodníků a nastupoval další závodní tým. Veliká náročnost časového harmonogramu spojeného s celkovou logistikou soutěže byla velmi dobře zorganizována, a tak se turnaj velice vydařil a vše se obešlo bez zbytečných průtahů.

Soutěž v bojovém umění Allkampf-Jitsu se skládá ze třech disciplin - kata, randori a tameshi wari, kdy se body dosažené v jednotlivých disciplinách sčítají a konečný součet nakonec určí pořadí jednotlivců. V disciplině kata jsou předváděny sestavy, jež znázorňují boj proti imaginárním útočníkům a závodník je musí zacvičit co nejpřesněji. V randori obránce provádí čtyři sebeobranné techniky, z nichž jedna je proti ozbrojenému útočníkovi a hodnotí se zde rychlost reakce obránce a také provedení sebeobranných technik. Tameshi wari patří k tradičním prvků Allkampf-Jitsu a je divácky nejatraktivnější disciplinou. Jedná se o přerážení plastových desek, které jsou rozlišeny barevně a také se liší pevností (pro dětské kategorie žlutá, tato představuje 1,5 cm dřeva, zelená pro juniorky - 2 cm, hnědá pro juniory a ženy a nejtěžší černá 3 cm). U této discipliny se hodnotí technika přerážení a přesný zásah desky. Vrcholem soutěže je pak soutěž tříčlenných týmů, kdy se kromě synchronizovaných kata a tameshi wari, soutěží v boji - embu. Zde se jedná o obranu jednoho z členů týmu proti dvěma útočníkům - dalším členům týmu. V této náročné disciplině se hodnotí zejména reálnost a logická návaznost jednotlivých sebeobranných technik.

V kategorii mladší žákyně Mžy obsadila třetí místo Blanka Leitbegová. V kategorii starší žákyně Sžy1 kategorii získla druhé místo Eliška Dvořáková. V kategorii starší žáci Sži1 obsadil pěkné čtvrté místo Josef Filipčík.

Odpoledne soutěž dále pokračovala soubojem juniorů, juniorek, dospělých závodníků a soutěží družstev. Zde byly k vidění vynikající sportovní výkony, a to zejména v divácky atraktivních disciplinách tameshi wari a randori. Jsme velice rádi, že se naši závodníci ve velice tvrdé konkurenci neztratili. V kategorii juniorky JY2 obsadila třetí místo Šárka Tisoňová. V kategorii ženy Ž1 zvítězila a titul Mistryně ČR v AKJ získala Michaela Kuchařová, druhé místo obsadila Blanka Bušková. V kategorii muži M2 zvítězil a titul Mistra ČR v AKJ vybojoval Libor Kuchař, druhé místo získal Pavel Pour a bronzovou příčku obsadil Ondřej Pancíř (všichni trenéři oddílu Sebeobrana AKJ při ZŠ v Trhových Svinech. V soutěži tříčlenných družstev druhé místo vybojoval tým ve složení Michaela Kuchařová, Libor Kuchař a Pavel Pour.

Díky pěkným výkonům všech našich závodníků jsme vybojovali stříbrnou pozici za domácím Tiger Fight Club Chomutov před třetí Školou bojových umění Most.

Veliké díky patří všem soutěžícím a trenérům za to, že se v tak krátkém čase připravili na tuto soutěž a rovněž i rodičům našich nejmenších závodníků za podporu.