608 436 941

Trhosvinenská volejbalová budoucnost

Autor: David Vašíček, trenér a vedoucí oddílu volejbalu TJ Spartak Trhové Sviny | Zveřejněno: pondělí 20. listopadu 2023 | 33x

Volejbalový oddíl má přes padesát členů sdružených do 4 týmů.

Asi před půldruhým rokem vznikl při volejbalovém klubu trhosvinenského Spartaku oddíl „Berušek“, tehdy ještě jako rozvojová aktivita a nadstavba pro šikovné zájemkyně o tento sport, kterému se začala děvčata věnovat v rámci tělovýchovného kroužku při základní škole. COVIDová doba měla na tyto aktivity ale velmi negativní dopad.

Téměř celý rok 2022 jsme tak bojovali hlavně s malým počtem dětí, protože tréninky v šesti, v lepším případě osmi dětech sice umožňují individuální rozvoj a práci s jednotlivcem, pro volejbal jako týmový sport je ale tento počet k efektivnímu trénování a systematické práci s mládeží nedostatečný. Naším problémem bylo také věkové rozpětí ročníků 2006 – 2010, které je při růstu dětí a rozdílné sportovní úrovni pro jeden tým příliš široké.

I proto jsme si pro letošní rok dali jeden základní cíl. Rozšířit členskou základnu vybraných ročníků narození (2009 - 2010) tak, aby holky v „homogenní“ partě vydržely co možná nejdéle, společně se rozvíjely, povzbuzovaly a po prvních volejbalových krůčcích dokázaly postupně reprezentovat naše město v tomto krásném sportu i v okresních a později krajských soutěžích v příslušné věkové kategorii (nutno dodat, že dvě „starší Berušky“ ročníku 2006 se úspěšně začlenily do týmu českobudějovické Madety a i nadále nám občas pomáhají s vedením tréninků svých mladších spoluhráček).

Světe div se, záměr se podařil a dnešní oddíl Berušek (kdo si má všechna ta jména rychle vybavit?) navštěvuje až 15 mladých volejbalistek z Trhových Svinů i nedalekého okolí a dělají velké pokroky! Jejich rozvoji pomáhají minimálně 4 hodiny společných volejbalových tréninků týdně pod dohledem trenérů, do sportovního vybavení jsme mohli i díky dotacím z našeho města podporujícím mládež a díky dotacím z Národní sportovní agentury investovat desítky tisíc korun.

Některé Berušky si „doma“ na začátku prázdnin střihly volejbalový kemp pod záštitou českobudějovického extraligového Jihostroje, naší hlavní společnou prázdninovou aktivitou bylo letní soustředění na Lipně. Počasí nám, pravda, na konci léta moc nepřálo (vybrali jsme si nejdeštivější týden prázdnin), díky připravenému programu, dodatečně pronajaté tělocvičně Základní školy v Nové Peci a našemu odhodlání jsme si ale nakonec ten týden báječně užili!

Stihli jsme 10 intenzivních tréninkových jednotek v tělocvičně, dva velké cyklovýlety (a už víme, co v šumavských kopcích znamená „krátký, ale intenzivní“), pěšárnu, vyzkoušeli jsme si plavbu na kánoích po jezeře…

Teď už zase v podzimní části sezóny „hoblujeme“ palubovku v naší tělocvičně v Trhových Svinech a připravujeme se na jarní zahájení okresní soutěže v kategorii dívek do šestnácti let.

Dovolím si na tomto místě snad jen krátký povzdech nad tím, že volejbalový oddíl čítající přes padesát členů sdružených do čtyř týmů (muži, ženy A, ženy B a Berušky) má k dispozici v kalendáři tělocvičny jen jeden tříhodinový úsek v jeden den týdne, což je pro prostřídání a smysluplnou dotaci hodin pro trénování žalostně málo. Naštěstí nám vycházejí vstříc mladí fotbalisté, kterým „krademe“ po dohodě do listopadu a od března jejich pondělní příděl (díky za to!).

Když už jsem zmínil i další volejbalové oddíly našeho klubu, dovolím si jen krátké ohlédnutí za létem a dalším ročníkem podařeného pouťového turnaje „Svinenské mixy“, kterého se opět zúčastnily více než tři desítky nadšených volejbalistů ve smíšených týmech (3 ženy + 3 muži). Zvítězila dobrá nálada a kvalitní sport!

Týmy dospělých už od září opět zahájily své okresní soutěže. 

Pro zájemce (především z řad mužů) – rádi bychom doplnili naši řídnoucí soupisku o nadšené volejbalisty. Nebojte se přihlásit! (nejlépe přes e-mail vasicek31@seznam.cz)

Držte nám palce do dalších aktivit a soutěží v mládežnických i dospělých kategoriích!