608 436 941

Zlatí hoši z TS

Autor: Petr Němeček a Klára Socherová | Zveřejněno: úterý 19. září 2023 | 27x

V našem městě máme dva novopečené mistry Evropy.

Začátkem července probíhalo v Sezimově Ústí Mistrovství Evropy mužů do 18 let v softballe. Do jižních Čech se sjeli zástupci Dánska, Chorvatska, Izraele a Velké Británie. Česká reprezentace projela základní skupinou bez sebemenšího zaváhání a ve finále se střetla s Izraelem, který porazila 10:0 a zajistila si tak postup na mistrovství světa, které se bude konat v listopadu v Mexiku.

A Pigs Trhové Sviny na něm měl dva své zástupce, Karla Sochera a Jakuba Holečka. Kluci patřili do základní sestavy a v zápasech se jim dařilo. Svými výkony obsadili první a třetí místo v turnajových statistikách a patřili mezi nejlepší hráče mistrovství.

Po náročném létě, které mistrovstvím Evropy začalo, pokračovalo turnajem ISC U21 v USA (kde obsadili první místo) a končilo Super Cupem v Nizozemsku, jsme Kubovi a Kájovi položili pár otázek.

Softballem se zabýváte od mala, jak dlouho vlastně hrajete?

Kuba: 9 let

Kája: 8 let

Co vás na softballu tak zaujalo, že jste tento sport začali hrát?

Kája: Tak mě zaujala hlavně pálka, už od první chvíle jsem věděl, že mě to bude bavit. A taky kolektiv.

Slyšeli jsme, že i když toho máte kolikrát nad hlavu, tak neváháte a jdete pomoci s trénováním mladších hráčů. To je super. Jste pro ně velkými sportovními vzory. Jak to vnímáte?

Kája a Kuba: Je fajn, když vidíme, jak si chtějí mladší kluci a holky s námi zatrénovat a chtějí se také přihlásit do výběrů reprezentace a pokusit se uspět.

V jaké kategorii a soutěžích hrajete?

Kuba a Kája: Hrajeme Extraligu Jiniorů, Extraligu mužů a 2. ligu mužů

Jak často trénujete a jak náročné finančně, časově a fyzicky je reprezentování ČR?

Kuba a Kája: Máme 4 tréninky do týdne po dvou hodinách a o víkendech zápasy.

Kája: Plus ještě individuální příprava, to si jdeme s Kubou ještě potrénovat na hřiště na Rejtech nebo do pálkařského boxu ve Svinech.

Kuba a Kája: I finančně je to náročné, hodně cestování, kvalitní vybavení... Rodiče by mohli povídat.

Asi je těžké dostat se do reprezentace z tak malého klubu jako je Pigs Trhové Sviny. Jak se vám to podařilo?

Kuba a Kája: Na podzim roku 2021 probíhal výběr hráčů ročníků 2005 a 2006 do reprezentace. Zúčastnilo se 60 nejlepších hráčů z celé ČR a z těch vybrali 30. V průběhu roku 2022 se výběr ještě zúžil na 20 a nakonec se ME zúčastnilo 17 hráčů. Na tyto výběry jsme se připravovali už od ledna 2021.

Kája: Já navštěvoval Středisko talentové mládeže v Č.B.

Kuba: A já nadhazovací akademii v Ledenicích.

Jak probíhala příprava na ME?

Během zimy jsme trénovali každý den a jednou za tři týdny probíhalo víkendové soustředění s reprezentací. Začátkem sezóny se k soustředění přidaly ještě zápasy proti mužským extraligovým týmům.

Jaké jsou vaše sportovní sny a plány?

Kuba: Chtěl bych se nominovat na MS, které bude probíhat v listopadu v Mexiku a hrát softball v USA.

Kája: Nominace na MS a v budoucnu se dostat do seniorské reprezentace.

Chtěli byste někomu poděkovat za to, co jste v tomto sportu dokázali?

Kája a Kuba: Byli by to naši trenéři, Dušan Hanzal, Petr Němeček, Michal Trtílek, Jarda Korčák a taky reprezentační trenéři U18. A rodičům, kteří nás hodně podporují.

Klukům moc děkujeme za rozhovor a přejeme ve sportu i v osobním životě mnoho úspěchů. Přidáváme též poděkování za reprezentaci ČR a Města Trhové Sviny. A držíme palce.

Za Pigs Trhové Sviny