608 436 941

Národní pohár mládeže v Allkampf-Jitsu 14. 5. 2022 v Mostu

Autor: Martin Hermann  předseda oddílu Sebeobrany AKJ | Zveřejněno: čtvrtek 19. května 2022 | 42x

Pět medailí získali závodníci z Trhových Svinů

V sobotu 14. května 2022 se konal Národní pohár mládeže v Allkampf-Jitsu. Jednalo se o postupový závod na 25. Mistrovství ČR v AKJ, který pořádal oddíl Sebeobrany AKJ ŠBU Most.

Na přebor se přihlásilo 89 závodníků ze Školy bojových umění Most, Tiger Fight club Chomutov, Perun Gym Most, Samurai Fight club Shin karate Chodov, AKJ Škola Bojových umění Plzeň, AKJ Haciman Lázně Toušeň, AKJ SKP České Budějovice, Sebeobrana AKJ na ZŠ v Trhových Svinech a TJ karate Nové Hrady.

Soutěž v bojovém umění Allkampf-Jitsu se skládá ze třech disciplin - kata, randori a tameshi wari, kdy se body dosažené v jednotlivých disciplinách sčítají a konečný součet nakonec určí pořadí jednotlivců. V disciplině kata jsou předváděny sestavy, jež znázorňují boj proti imaginárním útočníkům a závodník je musí zacvičit co nejpřesněji. V randori obránce provádí čtyři sebeobranné techniky, z nichž jedna je proti ozbrojenému útočníkovi a hodnotí se zde rychlost reakce obránce a také provedení sebeobranných technik. Tameshi wari patří k tradičním prvků Allkampf-Jitsu a je divácky nejatraktivnější disciplinou. Jedná se o přerážení plastových desek, které jsou rozlišeny barevně a také se liší pevností (pro dětské kategorie žlutá, tato představuje 1,5 cm dřeva, zelená pro juniory a juniorky - 2 cm, hodnotí se technika přerážení a přesný zásah desky. Vrcholem soutěže je pak soutěž tříčlenných týmů, kdy se kromě synchronizovaných kata a tameshi wari soutěží v boji - embu. Zde se jedná o obranu jednoho z členů týmu proti dvěma útočníkům - dalším členům týmu. V této náročné disciplině se hodnotí zejména reálnost a logická návaznost jednotlivých sebeobranných technik. Novinkou byla disciplína Reálná sebeobrana, kde rozhodčí předají informaci sparingovi jakou technikou bude na závodníka útočit a ten pak tuto situaci musí řešit odpovídající a bodovatelnou technikou.

Naši závodníci z oddílu Sebeobrany AKJ v Trhových Svinech se v početném startovním poli rozhodně neztratili, když v silně obsazené kategorii juniorek zvítězila Eliška Dvořáková v téže kategorii získala stříbrnou medaili Šárka Tisoňová. V kategorii mladších žákyň vybojovala bronzovou medaili Anežka Dvořáková, další bronzovou medaili pro naše barvy přidal v kategorii juniorů Josef Filipčík. V kategorii družstev obsadil tým ve složení Eliška Dvořáková, Šárka Tisoňová a Josef Filipčík třetí místo. Pěkné čtvrté místo získala v kategorii mladších žákyň Radka Tisoňová.

Děkuji našim závodníkům za vzornou reprezentaci a také rodičům, kteří naše závodníky doprovází na soutěž.