608 436 941

Tiché Novohradky a cholera ve Svinech. Dvě nové knihy

Autor: KIC | Zveřejněno: čtvrtek 7. března 2024 | 24x

Netradiční průvodce Novohradskými horami a fragmentovaný román z Trhových Svinů a okolí představí Ozvěny Svinenského čtení 23. května. Pod knižními novinkami z nakladatelství Vyšehrad a Motto je podepsaný Jan Štifter. Inspiraci hledal v krajině, archivech i vyprávěných příbězích.

„Chcete cestovat a zároveň hledáte klid? Pak nepotřebujete jen mapu, ale také navigaci pro svou duši. Nechte se zavést na zapadlé naučné stezky, opuštěné hřbitovy i ztichlé obce uprostřed lesů v oblasti Novohradských hor. Ticho tu číhá za každým rohem a za některým je toho mnohem víc – krajina jako dárek, pečlivě zabalená opuštěná krása,“ slibuje anotace knihy Za tichem – Novohradské hory. Autor tu dává velký prostor vstupní bráně hor, tedy Trhovým Svinům.

Právě tady našel Štifter také některé příběhy pro sbírku povídek Krajina roztavených zvonů. Sedm generací jedné rodiny, které lze číst také jako román v sedmi obrazech, vás zavede nejen do Svinů, ale také do Něchova, Boršíkova nebo Horní Stropnice. Velkou část napsal Štifter na chalupě v Klení – do textů se tak promítá zdejší krajina Slepičích hor. Stěžejní příběh se vrací do 30. let 19. století, kdy jižní Čechy zasáhla epidemie cholery.

„Svinenský lékař Jan Soukup se tu zapsal do historie tím, že odmítl léčit. Do českých zemí mířila neznámá nemoc, nevědělo se, co na ni zabírá – a když doktor nevěděl, jak na to, zamkl se doma. Snažil jsem se tu situaci pochopit, a tak se mi v hlavě rozehrála milostná romance. Láska za časů cholery po svinensku,“ říká. Jan Soukup tvoří první generaci příběhu, která nakonec graduje až ve druhé polovině 21. století, přitom prakticky neopustí Českobudějovicko a Českokrumlovsko.

Krajinu roztavených zvonů doplnila svými ilustracemi Ditta Kůtová, sama také podepsaná pod řadou publikací. Olejovými barvami malovala na kartony potažené plátnem. S olejem pracuje trochu jinak, než je zvykem, zachází s ním spíše jako s akvarelem. „Moje obrazy nejsou výbuchem spontánních nápadů, spíš se mi v hlavě a na plátně postupně vynořují tak, jak samy chtějí, já je vlastně jen zviditelňuji. Příběhy v Krajině roztavených zvonů jsou plné obrazů. Vyskakovaly na mne při čtení a hlásily se o slovo, byl to požitek je malovat,“ říká Ditta Kůtová.

O svých knihách bude Jan Štifter hovořit v rámci Ozvěn Svinenského čtení ve čtvrtek 23. května od 18 hodin. Večerem tentokrát provede Jitka Pašková. Akce se koná v tanečním sále kulturního domu. Krajina roztavených zvonů tu bude mít premiéru: knihu čeká oficiální křest v sobotu 25. května na pražském festivalu Svět knihy.