608 436 941

Nová kniha: Rankov, Jedovary, Veselka

Autor: KIC T. Sviny | Zveřejněno: středa 15. listopadu 2023 | 34x

Do KIC Trhové Sviny právě dorazil z tiskárny třetí díl edice NADOHLED.

Historie svinenských osad má založeno na pěknou knihovnu. Do KIC Trhové Sviny právě dorazil z tiskárny třetí díl edice NADOHLED, který se věnuje minulosti Rankova, Jedovar a Veselky. Z hlubin archivů čerpá poznání o nejstarších dějinách, díky svědectví pamětníků dává prostor také nejnovějším událostem. Tvoří tak ucelený příběh. Slavnostní představení knihy se odehraje v KIC v úterý 12. prosince.

„Cílem edice NADOHLED je zmapovat dějiny svinenských osad. Přestože jsou dnes součástí města, jejich historie je zcela specifická. Vyprávět může každý statek – a některé osudy jsou skutečně dramatické, to když kupříkladu v 50. letech komunisté začali likvidovat český venkov a vyhánět sedláky. I o tom v knize vyprávíme,“ říká jeden z autorů, historik a spisovatel Jan Štifter.

Ten stejně jako u předchozích publikací, které se zaměřily na Něchov a Todni, navštívil zdejší pamětníky. Vyprávěli o tom, co uchovává jejich paměť, a přepisy vzpomínek tak tvoří zajímavý dokument. Doprovázela ho Eva Farková, která tentokrát vstoupila do projektu autorsky, je podepsaná pod vybranými rozhovory. Autorem historické části, která knize dominuje, je archivář a historik Daniel Kovář – především majitele jednotlivých usedlostí, rodáky a potomky potěší přehled historických vlastníků jednotlivých popisných čísel. Publikaci doplňují historické snímky, z velké části pocházejí ze soukromých sbírek, od lidí z Rankova, Jedovar a Veselky.

Autoři přijedou knihu představit do svinenského KIC v úterý 12. prosince. Akce se koná od 18 hodin. V budoucnu by na edici měla navázat kniha o Rejtech a Svaté Trojici.