608 436 941

Nová naučná stezka

Autor: KIC T. Sviny | Zveřejněno: středa 23. srpna 2023 | 55x

Zahájí ji Láďa Hruška

Trhové Sviny budou mít novou naučnou stezku. Trasa nazvaná Mezi nebem a zemí propojuje město s osadou Březí a Lniště. Vypráví o zdejším nadpřirozenu. Partnerem stezky je skupina Prima – mediální společnost akci podpořila v rámci komunitního projektu Prima SVĚT. Její tváře, včetně legendárního kutila a moderátora Ládi Hrušky, dorazí na slavnostní otevření. To se uskuteční v sobotu 23. září na Buškově hamru.

„Okolní krajina je jako stvořená pro výlety – pro místní, ale i turisty se dlouhodobě snažíme vymýšlet nové trasy, které je přivedou na klidná místa s vysokou estetickou hodnotou,“ říká vedoucí Kulturního a informačního centra v Trhových Svinech Šárka Floderová. Na základní okruh (město – kostel Nejsvětější Trojice – Buškův hamr) navázala v roce 2021 stezka Trhové Sviny zbožné i hříšné (město – Pěčín – Hrádek – Rejta), nejnovější počin se vydává zase jiným směrem.

„Cílem našeho komunitního projektu Prima SVĚT je podporovat místní komunity ve vytváření a zatraktivňování veřejných prostranství, která slouží k jejich setkávání. Naučná stezka v Trhových Svinech takovým počinem rozhodně je a nás těší, že můžeme být součástí jejího vzniku,“ uvádí marketingový ředitel skupiny Prima Aleš Pýcha, a dodává: „Samozřejmě si nenecháme ujít slavnostní otevření této stezky, kterého se za nás ujme oblíbený moderátor a král vychytávek Láďa Hruška.“

Naučná stezka Mezi nebem a zemí otevírá témata spojená s historií zdejšího nadpřirozena. Historické kroniky zmiňují zázraky, které se odehrály na poutních místech, jihočeské Doudlebsko je silně spojeno také s kultem spiritismu, kdy se lidé především v první polovině 20. století snažili propojit se světem mrtvých. Na stezce ožívají také příběhy boje proti čarodějnicím nebo staré svinenské pověsti.