608 436 941

Mezi nebem a zemí: přispějete příběhem?

Autor: Jana Jeřábková | Zveřejněno: středa 18. ledna 2023 | 60x

Příprava nové naučné stezky s tématem zázraků, legend a nadpřirozena.

Trhové Sviny mezi nebem a zemí, tak se bude jmenovat nová naučná stezka, kterou v těchto dnech připravuje zdejší kulturní a informační centrum. Chce tak shrnout několik zajímavých fenoménů, které jsou příznačné pro zdejší region, nabídnout Svinenským impuls k novým vycházkám, a cílí také na turisty, kteří objevují krajinu Novohradska a Doudlebska.

„Svinenští mají velmi silný vztah k víře, ať už jde o tradiční katolické pojetí, nebo se přiklánějí k různým alternativám. Na počátku 20. století tu byly na vzestupu spiritistické lože, kdy se lidé snažili komunikovat se zemřelými – tyto tendence ještě nabobtnaly v časech 1. světové války, z bojišť se nevrátilo několik desítek mužů. Pamětníci vyprávějí o strašidlech, jiní zase popisují zjevení ve svých domech. Nakonec i ke spoustě míst v okolí se váže legenda, vyprávějící o zázračném uzdravení, zázrakem začíná i historie poutního kostela Nejsvětější Trojice,“ přibližuje vedoucí Kulturního a informačního centra v Trhových Svinech Šárka Floderová.

Autorem textové části bude Jan Štifter, který připravoval také turistický okruh s názvem Trhové Sviny zbožné i hříšné. Společně s historiky a pamětníky dává dohromady příběhy, které dovolují proniknout za oponu zdejšího nadpřirozena. Pokud máte jakékoliv informace, které by mohly k tématice přispět, kontaktujte, prosím, Jana Štiftera na tel. 723 859 848, e-mail stifter.jan@seznam.cz.