608 436 941

Knižní inspirace pod stromeček

Autor: KIC | Zveřejněno: úterý 25. října 2022 | 108x

Knižní novinky, ale i dotisky starších úspěšných publikací jsou k zakoupení v Kulturním a informačním centru v Trhových Svinech. Po letech se vrací fotografická publikace Svinenské návraty I, která mapuje tvář města na přelomu rakousko-uherské monarchie a první republiky. V prodeji jsou opět Oči Doudlebska, životní příběh Karla Hlubučka, nadšeného propagátora jihočeského Doudlebska, kterého zničili komunisté ve vykonstruovaném procesu v roce 1958, a kterému se mj. věnuje také výstava na Buškově hamru. Třetí úspěšnou a sháněnou publikací je titul Pod Kraví horou, ve které se Jiří Čajan vrací do oblasti svého dětství: podhorské vísky Chlupatá Ves nedaleko Horní Stropnice.

Dlouho očekávanou knižní novinkou je historický text Jana Štiftera Já tě musím uškrtiti. Na papíru ožívají aféry a skandály Trhových Svinů na přelomu 19. a 20. století. Společně s Danielem Kovářem připravili také druhý díl edice NADOHLED: po Todni (2021) vykročili směrem k Něchovu. Jedna z nejstarších obcí, jejíž nebe protíná majestátní vodárna, tak má ucelenou historii, doplněnou o vzpomínky pamětníků.

Ozvěny úspěšného literárního festivalu Svinenské čtení přivezly do infocentra také dvě románové knižní novinky. Březinovo Nalezení zavádí čtenáře do kraje dětství detektiva Tomáše Volfa – a není tajemstvím, že literární Svinov jsou Trhové Sviny. Březina psal příběh na Rejtech i u Velkého rybníka, a zdejší reálie Svinenské potěší. Ti starší poznají svinenskou inspiraci také v románu Paví hody Jana Štiftera – přestože se příběh odehrává na vzdáleném Pardubicku, ožívá v něm literární postava Tonda Marek – mistr barev. Podobá se svinenskému pábiteli Frantu Markovi, minimálně tím, že okolo něj běhají nabarvení psi.

Všechny publikace zakoupíte v Kulturním a informačním centru na Žižkově náměstí v Trhových Svinech. Daniel Kovář a Jan Štifter zde budou podepisovat knihy o první adventní neděli 27. listopadu od 16 hodin.

(KIC)