608 436 941

Prázdniny nejen s KIC v Trhových Svinech

Autor: Š. Floderová, KIC | Zveřejněno: sobota 27. srpna 2022 | 21x

Vážení přátelé, léto pomalu končí a tak mi dovolte, abych se vrátila k akcím, na kterých jsme se spolu za uplynulé letní měsíce potkávali. Nabídka byla velmi pestrá i vzhledem k tomu, že Trhové Sviny opět vyhrály první místo v soutěži MPSV Obec přátelská rodině.

Z tohoto projektu bylo pořízeno nejen vybavení staré fary, ale byly i podpořeny následující akce - tvůrčí dílny, loutkové divadelní pohádky, letní kino, SVIČ a komentované vycházky městem.

Zdánlivě prázdný prostor staré fary rozezněl dětský smích na pohádkách nebo na tvůrčích dílnách pořádaných centrem komunitních aktivit. Viděli jsme pohádky potulného čajovníka Jakuba Lady Vavřiny Kašpárek a starosta, O princezně Vřeštilce. Jan Šmíd zahrál Pohádky z budíku a Větrnou pohádku, sourozenci Marčíkovi zahráli Kolotoč pohádek.

Další novinkou bylo letní kino na staré faře, pořádané ve spolupráci s MěKS Trhové Sviny. Počasí nám většinou přálo, a tak jste si mohli nedaleko Žižkova náměstí vychutnat české filmy Deníček moderního fotra, Betlémské světlo, pohádku Myši patří do nebe, Tajemství staré bambitky 2 i nezávislý americký povídkový film Kafe a cigára.

Velkým bonusem většiny aktivit na staré faře bylo otevřené občerstvení, které zajistili pracovníci Domečku v Trhových Svinech.

Nově jsme se potkávali na komentovaných procházkách městem se spisovatelem Janem Štifterem, který nám přiblížil temné stránky našich předků v příbězích „mordýřů, rváčů a jiných poděsů“ z přelomu 19. a 20. století. Dobrou zprávou pro ty, co to nestihli je, že poslední vycházka se uskuteční v sobotu 8. října od 14 hodin (sraz u kostela Nanebevzetí Panny Marie).

Už druhý ročník Svinenského čtení (SVIČ) měl opět hvězdné obsazení, potkali jsme se s Alešem Palánem, Janou Poncarovou, Jiřím Březinou, Karin Lednickou a Petrou Klabouchovou.

Na své si přišli i příznivci hudby, ať na koncertě Jaroslava Svěceného v kostele Nanebevzetí Panny Marie, Štěpána Raka a Jana Matěje Raka v kostele Nejsvětější Trojice. Nebo Aleše Brichty či Dědy Mládka Illegal Bandu v předvečer XXIV. ročníku festivalu Karel Valdauf 2022, který pokračoval v sobotu a neděli pestrou směsicí dechových hudeb na Žižkově náměstí.

Již čtvrtým rokem jsme podnikli několik výletů na Šumavu pod vedením paní Jitky Bartyzalové-

To vše je už za námi, ale nesmutněte a těšte se na další akce. Pokud nám bude počasí přát, potkáme se ještě 2x u promítání na staré faře v úterý 6. září na festivalu Jeden svět, a ve středu 7. září procestujeme Island na koloběžce.

Na čtvrtek 22. září chystáme Kompostování pro celou rodinu - i těm co nevlastní zahradu, umožníme likvidaci části odpadu z domácnosti. Finální produkt – žížalí čaj - lze využít na přihnojování pokojových i balkonových rostlin. Rodina si vyrobí vlastní mini kompostér.

30. září se opět vydáme za netopýry s RNDr.Lukášem Šimkem.

Na sobotu 1. října je naplánovaný další ročník Svinenských výšlapů. Ozvěnou Svinenského čtení budou představení nových knih autorů, kteří se k nám vrací – 12. října Jana Štiftera a Jiřího Březiny a 24. listopadu Jany Poncarové. V pátek 18. listopadu se potkáme s Petrem Maradou při koštu dobrých vín a cimbálové muziky. Opět se chystá krásné inscenované představení našich čertů na 5. prosince a v neděli 11. prosince se sejdeme v KD Trhové Sviny na předvánočním řemeslném trhu.