608 436 941

Svinenské čtení: přijíždí Lednická i Palán

Autor: KIC T. Sviny | Zveřejněno: čtvrtek 19. května 2022 | 105x

Pět dní, pět autorů. Trhové Sviny budou i letos v létě na jeden týden centrem české literatury. Na jih Čech přijede jedna z nejrespektovanějších autorek současnosti Karin Lednická, která ohromila románovou kronikou Šikmý kostel. Čtenáři nešetří superlativy: v recenzích její knihy řadí k nejlepším románům posledního desetiletí. Lednická v nich mapuje dlouhé dvacáté století v oblasti, jejíž historie je zahalená dýmem továrních komínů a pohřbená pod tunami uhlí – pátrá po osudech na pomezí Česka a Polska.

Nepřijíždí sama. Trhové Sviny má v diáři v týdnu od 25. do 29. července Aleš Palán, publicista a spisovatel, který se v posledních letech věnuje rozhovorům s lidmi, kteří nebývají často v hledáčku novinářů – například šumavským samotářům. Za sérii knižních rozhovorů s názvem Jako v nebi, jenže jinak, získal prestižní ocenění Magnesia Litera. Ceny za nejlepší detektivky sbírá Jiří Březina – spisovatel z Českých Budějovic nedávno vydal román Mizení, kde se dotýká rasové nenávisti a obchodu s lidmi.

Svinenskému čtení tentokrát budou vládnout ženy: v pětici autorů jsou zastoupeny třemi jmény. Vedle Karin Lednické bude v Trhových Svinech číst a besedovat Jana Poncarová, držitelka České knihy za román Eugenie: Příběh české hoteliérky, a Petra Klabouchová, spisovatelka na cestách mezi Českem, Itálií a USA, která před Vánocemi dobyla knižní pulty románem Prameny Vltavy. Průvodcem Svinenského čtení bude stejně jako loni spisovatel Jan Štifter. Akci pořádá Kulturní a informační centrum v Trhových Svinech. Na programu jsou vždy autorská čtení, besedy a autogramiády. Začátek je denně v 18 hodin.

Program:

Pondělí 25. 7. (stará fara): Aleš Palán

Úterý 26. 7. (u Velkého rybníka): Jiří Březina

Středa 27. 7. (Buškův hamr): Jana Poncarová

Čtvrtek 28. 7. (kostel Nejsvětější Trojice): Karin Lednická

Pátek 29. 7. (u kostela Nanebevzetí Panny Marie): Petra Klabouchová