608 436 941

Patero pohádek

Autor: KIC T. Sviny | Zveřejněno: středa 18. května 2022 | 57x

Trhové Sviny budou v létě patřit pohádkám

Pobavit děti, a nejenom je – Trhové Sviny budou v létě patřit pohádkám. Odkazují k tradici českého loutkového divadla, zároveň vybízejí publikum k přemýšlení: o životě, pomíjivosti nebo rychlosti, kterou se ženeme životem.

„Děti i dospělé zapojíme do vystoupení,“ slibuje Jakub Vavřina neboli Potulný čajovník. Do Trhových Svinů přiveze pohádku O třech motýlkách, právě jí začíná 16. června série letních představení. „Pohádka má podtitul Psychodrama z louky u lesa o narozeninové párty a nepovedené pitvě. Je to Červená karkulka z pohledu myslivce. Nosný příběh všichni známe, mění se perspektiva,“ říká Vavřina.

Představení Kašpárek a starosta zase odkazuje na tradiční hry Matěje Kopeckého. Kašpárek bojuje na straně dobra – vypořádá se se sebestředným starostou, kterému jde jen o vlastní prospěch. A možná dokonce sám obsadí křeslo v čele města.

Se svým Teátrem přiváží dvě pohádky do Trhových Svinů Pavel Šmíd. „Všechna má představení míří na celou rodinu, Pohádku z budíku jsem sehrál i v domově důchodců a lidi se bavili,“ popisuje. Ve Svinech ji uvede 21. července. O měsíc později, 17. srpna se pak vrátí s Větrnou pohádkou. „Každá z pohádek zpracovává nějaké důležité téma: Budík je hlavně o čase, nikdy nevíme, jak dlouho budeme procházet životem. Větrná pohádka zase spíš o hledání smyslu života,“ zmiňuje.

Kolotoč pohádek roztočí také Víťa Marčík mladší. „Pojďme se vrátit k pouličnímu divadlu a starým kolotočům! Živá hudba je tu samozřejmostí,“ slibuje Marčík. Na svinenské publikum se těší 3. srpna.

Letní pohádky jsou plánované do areálu staré fary v Husově ulici. Pořadatelem je Kulturní a informační centrum v Trhových Svinech.

 16. 6.

O třech motýlkách

Divadlo potulného čajovníka

7. 7.

Kašpárek a starosta

Divadlo potulného čajovníka

21. 7.

Pohádky z Budíku

Teátr Pavla Šmída

3. 8.

Kolotoč pohádek

Víťa Marčík ml.

17. 8.

Větrná pohádka

Teátr Pavla Šmída