608 436 941

Podzim je ideální společník pro procházky přírodou

Autor: KIC | Zveřejněno: pátek 24. září 2021 | 41x

Babí léto se s námi pomalu loučí, než nám však řekne své definitivní sbohem, vydejte se ještě ven.

Zkuste se pozastavit v každodenním shonu, porozhlédnout se kolem sebe a zjistíte, že pravá krása se skrývá v blízkém okolí.

Nedávno otevřená naučná stezka Trhové Sviny zbožné i hříšné je přímo stvořená k nostalgickým podzimním procházkám přírodou. Děsivé příběhy minulosti, časem již téměř zapomenuté, znovu ožívají na nově otevřené stezce spojující město Trhové Sviny s nedalekými osadami Pěčín, Hrádek a Rejta. Trasa vede po hrázích okolních rybníků, po polních a lesních cestách. Na sedmnácti zastávkách připomíná staré případy vražd, přepadení, loupeží, ale i dobré skutky.

První informační tabule je umístěna u kamenného mostu na břehu Svinenského potoka. Stezka je rozdělena na tři okruhy, mezi nimiž lze přecházet. Nejdelší 14kilometrový okruh je značen červenou turistickou značkou, další dva kratší okruhy jsou značeny zeleně a modře.

Stezku Trhové Sviny zbožné i hříšné jsme slavnostně otevřeli symbolickým přestřižením stuhy 26. června na Velkém rybníce. Otevření a pokřtění stezky proběhlo za účasti významných hostů. Paní starostky Věry Korčakové, která je autorkou konceptu stezky, pana Jana Štiftera, historika, spisovatele a autora textů cedulí, které vás celou stezkou provází a rovněž pana Pavla Jaloševského, autora grafického návrhu cedulí. Slavnostní červnový podvečer nám na Velkém rybníce zpříjemnila svým koncertem českobudějovická kapela Rodinný Klenoty.

Ještě jednou bychom tímto rádi poděkovali všem přítomným za účast a podporu při otevření a křtu naší nové stezky Trhové Sviny zbožné i hříšné.

Přejeme vám krásný prosluněný podzim.