608 436 941

Nové vydání Srdce Doudlebska

Autor: KIC T. Sviny | Zveřejněno: sobota 19. června 2021 | 208x

Jan Štifter připravil do tisku knihu K. Hlubučka a B. Valdaufa

„Úpravný, tento tisk je milým holdem slovesným i výtvarným nejzazšímu koutu jižních Čech,“ napsali v roce 1941 novináři o knize Srdce Doudlebska. Pod tou je podepsaná dvojice Karel Hlubuček a Bedřich Valdauf. Přesně po osmdesáti letech publikace vyšla znovu jako digitálně vyčištěný reprint.

„Srdce Doudlebska je jedna z nejkrásnějších knih regionu, je v ní vyznání lásky líbeznému kraji i dechberoucí rytiny,“ poznamenal Jan Štifter, který nové vydání připravil do tisku. Odkazují se k němu i názvy publikací Oči Doudlebska a Ruce Doudlebska, shrnující život a dílo Karla Hlubučka.

Srdce Doudlebska zaznamenalo výrazný ohlas už v roce vydání, bylo osvěžením a vzpruhou uprostřed druhé světové války. Okouzlovalo poetikou, strhávalo pozornost i grafickým zpracováním. „Slovo a obraz jsou tu v rovnomocnině, jsou to hodnoty zcela vyvážené, takže není možno klást jednu nad druhou. Valdaufova práce v této knize znamená nepochybný vzestup v jeho vývoji, získává především na detailu a znovu potvrzuje, že Valdauf je z rodu posvěcených i když někdy neprávem opomíjených,“ uvedl tehdy novinový recenzent.

Dnes je původní vydání těžko k sehnání, někteří antikváři si ho cení na téměř tisíc korun. Nové vydání tak knihu zpřístupňuje, znovu nechává tepat srdce Trhovosvinenska a Borovanska. Publikaci v KIC Trhové Sviny představí Jan Štifter ve středu 14. července od 18 hodin. Prodejní cena je 199 Kč.