608 436 941

100 let založení Sboru dobrovolných hasičů Todně

Autor: Ing. Terezie Šindelířová | Zveřejněno: čtvrtek 18. července 2024 | 9x

Velké oslavy velkého výročí

Květen a červen se v osadě Todně nesl ve znamení oslav 100.letého výročí založení SDH Todně. Přípravy na tak významné jubileum nebyly pouze v řádech týdnů, ale několika měsíců, ba dokonce let. Jak všichni dobře víme, nejen v naší krásné vesničce se dobrovolní hasiči zasluhují o konání různých společenských akcí, tedy ani tentokrát tomu nebylo jinak. Ale pojďme pěkně popořádku.

Máme květen, konkrétně sobotu 18. května a na „hasičské louce“ v Todni se kolem dvanácté hodiny polední začínají sjíždět první hasičská auta plná soutěžních družstev. Zvané jsou všechny sbory z našeho obvodu i mimo něj. U příležitosti výročí jsme soutěž připravili ve dvou kategoriích a proběhlo i dvojí vyhlášení. Obvodová soutěž (první kategorie) byla připravena pro muže bez omezení, muže nad 35 let, ženy bez omezení a ženy nad 30 let. V této soutěži proběhly klasické požární útoky i štafety a absolvovala ji pouze družstva z našeho obvodu. Ve výroční hasičské soutěži (druhá kategorie) se vyhodnocovali pouze útoky a absolvovala ji všechna družstva. Ve 13:00 soutěž oficiálně začíná slavnostním nástupem všech soutěžících, zanedlouho poté začínají první požární útoky a štafety. Štafety nám začínají domácí děvčata, která tuto disciplínu ovládnou na jedničku. Požární útoky začínají domácí chlapci, zde už bohužel štěstěna nebyla nakloněna a po nepěkném zranění na rozdělovači mají neplatný pokus. Zde musíme vyzdvihnout výbornou práci zdravotníka a ostatních zúčastněných, díky jejichž rychlému zásahu došlo k okamžitému ošetření vykloubeného ramene a kontaktování záchranné služby. Nutno podotknout, že zraněným byl velitel našich hasičů a ještě tentýž den byl propuštěn do domácí péče, no nejsou to zlaté české ručičky? Zpět k soutěži. V průběhu celého odpoledne až skoro podvečera se vystřídalo okolo 40 družstev, někomu se dařilo více, někomu méně, důležité však je, že dále už se to obešlo bez vážnějšího zranění. Po posledním odběhnutém útoku by se zdálo, že je konec soutěže, ale opak je pravdou. Nyní nastupují todeňské děti a rovnou 3 týmy - starší žáci, mladší žáci a přípravka. Všechny děti nervózně přešlapují, ale zároveň jsou natěšené a všem přihlížejícím chtějí ukázat, co se za rok tréninku naučily. Po úspěšné ukázce, která mimochodem sklidila velký aplaus u všech přihlížejících, už je připraveno závěrečné vyhodnocení celé soutěže. Po rozdání bohatých cen, které byly připravené pro každé zúčastněné družstvo, diplomů a pohárů místní hasiči zvou všechny přítomné na večerní zábavu, která se konala až do pozdních nočních nebo spíš brzkých ranních hodin.

Celý den potažmo víkend by se neobešel bez tvrdé práce členů i nečlenů sboru dobrovolných hasičů Todně, za což jim patří velké díky. Myslím, že o naší výroční soutěži se bude ještě dlouho (a snad v dobrém) povídat.

A máme tu červen, přesněji sobotu 29. června a todeňská náves se proměňuje k nepoznání. Během pár dní tu vyrostla hned dvě pódia, stany kam jen oko dohlédne, nespočet laviček a stolů, hned dva výčepy, velká kuchyně a pro děti dva skákací hrady. Přípravy na tento velkolepý den jsou v plném proudu již od časného rána. Zatímco dámská část vesnice připravuje ke smažení 400 řízků, mužské osazenstvo připravuje celou náves.

Program na celý den je velmi nabitý. Oficiální začátek akce je stanoven na 13:00, návštěvníci však přicházejí s předstihem, aby se usadili na ta nejlepší místa. Velitel hasičů Martin Farka společně s moderátorem přivítal všechny přítomné a následně byl přečten zápis z kroniky vesnice, který pojednával nejen o založení sboru dobrovolných hasičů, ale také o tom, co dobrovolní hasiči v průběhu let pro vesnici udělali, jaké akce ve vesnici pořádali, i to, jakých úspěchů na poli požárního sportu dosáhli. Poté už zahrála známá dechová kapela Babouci, která bavila návštěvníky v zaplněných stanech a dokonce i poměrně velký počet tanečníků.

Velkým vrcholem odpoledne bylo slavností předání ocenění členů SDH Todně, kteří je převzali z rukou hejtmana Jihočeského kraje pana Martina Kuby. S panem hejtmanem přijel také starosta Krajského sdružení hasičů Jihočeského kraje, který předal velitelovi SDH Todně dar v podobě pamětní stuhy od krajského sdružení hasičů. Starosta města Trhové Sviny pan David Štojdl ve svém proslovu poté přislíbil todeňskému sboru pořízení vlastního hasičského praporu, za což sklidil od všech přítomných velký potlesk. Tímto se tedy připomínáme, pane starosto.

V průběhu dne byla u požární nádrže vystavena hasičská technika jak současná, tak i historická, byli zde dobrovolní i profesionální hasiči. Raritou byla koňská stříkačka ze Smrhova, která dokonce provedla i ukázku hašení. Během odpoledne pak všechny vozy projely spanilou jízdu po celé návsi, takže každý z návštěvníků měl možnost vidět všechny vozy za jízdy. Jak už je u nás milým zvykem, tak i tentokrát přijali naše pozvání Soptíci a Poupata z Hamru u Třeboně, a opět nás pobavili svými poučnými vystoupeními. Pro děti bylo připraveno také loutkové divadlo, které mělo velmi hojnou účast v obecenstvu. Kouzelník Martin Čejka předvedl svá magická čísla a myslím, že zamotal hlavu nejednomu z nás. Po celé odpoledne si mohli návštěvníci vyzkoušet mechanického býka, jako tomu tak bývá v amerických filmech. Schválně, kdo z vás si to byl vyzkoušet a vydržel alespoň 30 vteřin?

Ve večerních hodinách k poslechu a tanci hrála kapela Osa Covers, která rozvlnila boky všem přítomným. Pan Bílý si pro nás v pozdějších hodinách připravil překvapení v podobě krásného ohňostroje, na který koukali všichni přítomní s úžasem a s velkým očekáváním vyhlíželi další a další ránu. No a co by to bylo za oslavy bez třešničky na dortu. O tuto pomyslnou třešničku se postaral pánský zájmový kroužek Hárápes, složený z našich členů, se svým vystoupením Labutí jezero a rozesmáli a pobavili všechny přihlížející.

Po celý den byly připraveny dva výčepy kde teklo pivo, malinovka a ovocný birell proudem. K jídlu jste mohli ochutnat naše vyhlášené vepřové řízky z polní kuchyně, vymazlenou cmundu, pikadory, a nebo klobásu jakou svět neviděl. Nesmím opomenout místní ženy, které napekly různé sladké buchty, koláče, zkrátka pochutiny všeho druhu, které byly připraveny pro všechny návštěvníky na stolech.

Akce to byla velmi vydařená, oslavovalo se až do ranních hodin. Tímto bych chtěla v první řadě poděkovat sponzorům, kteří nám pomohli tuto akci zrealizovat, dále bych chtěla poděkovat všem návštěvníkům, kteří přišli a podpořili nás. Poděkování náleží našim členům, kteří se podíleli na psaní naší historie, díky které tu nyní můžeme být a toto slavit. A největší poděkování a klobouk dolů patří všem členům i nečlenům našeho sboru, kteří jakkoliv přiložili ruku k dílu a pomohli nám společně vytvořit takovouto akci, na kterou můžeme být po právu hrdí. Tak zase za 100 let ;)