608 436 941

Dožínková slavnost

Autor: Lenka Šulistová | Zveřejněno: pondělí 18. září 2023 | 20x

Již tradičně jsme se první zářijovou sobotu sešli na todeňské návsi, abychom si opět po roce společně užili dožínkovou slavnost. Počasí nám jako (skoro) každý rok hrálo do karet a náves naší malé vesničky byla opravdu zaplněná a odevšad sálala dobrá nálada. 

Odpoledne bylo připraveno hned několik novinek – velké hasičské skákací auto, na kterém většina dětí strávila celé odpoledne a několik dospělých zde také zavzpomínalo na dětská léta. Další novinkou byla atrakce v podobě velké kozy, kterou jsme si mohli vyzkoušet podojit - většina z nás poprvé v životě. Značným lákadlem nejen pro chlapy byla možnost poměřit své síly v úderu velkým kladivem - co vám budu vyprávět, hecování k lepším a lepším výkonům probíhalo celé odpoledne napříč generacemi. Letos jsme se pouze na náves nevešli, takže jsme využili i hasičskou louku, kde probíhala ukázka a pravidelné lety modelů letadel. Dále byla po celé odpoledne pro všechny možnost svést se koňským povozem. V podvečer se již všechny děti těšily na loutkové divadlo, které opět nezklamalo a rozesmálo všechny přihlížející. 

Celé odpoledne nám k poslechu a také k tanci hrála kapela Skalačka, která svou dechovou muzikou potěšila nejen naše babičky a dědečky. 

Ke správné slavnosti samozřejmě patří také dobré jídlo a pití. Todeňské hospodyňky nelenily a doma napekly buchty a koláče, které se pak rozdávaly ke kafíčku. Naše polní kuchyně opět připravila smažené řízky, bramboráky a pikadory. Velkou pochvalou pro kuchařky byly prázdné hrnce a pekáče, jelikož se letos vše dojedlo. 

Další změnou v letošním ročníku byla i večerní zábava, tentokrát naše pozvání přijala rocková hudební skupina Kredencz, která opravdu roztančila celou náves a pro velký zájem nám hráli skoro až do rána. V pozdějších nočních hodinách nás čekalo překvapení od místních hasičů, kteří se toho opravdu nebáli a všechny pobavili svým vystoupením jako akvabely. 

Letošní ročník se opravdu vydařil po všech stránkách, takže na příští rok si dáme malou pauzu. Jelikož nás čeká významné jubileum a to stoleté výročí založení Sboru dobrovolných hasičů Todně – bude místo dožínkové slavnosti oslava této významné události. Tedy si již nyní můžete zapsat do diářů datum 29. 6. 2024 a opět se sejdeme na todeňské návsi!