608 436 941

Masopustní koleda v Todni

Autor: Za SDH Todně Terezie Šindelířová | Zveřejněno: pátek 25. února 2022 | 85x

V sobotu 19. února se u nás konala po roční odmlce růžičková koleda. Masopustní průvod začal po desáté hodině, a to v Něchově. Vzhledem k současné situaci a na žádost obyvatel Něchova proběhlo masopustní veselí pouze na návsi, kam mohl přijít kdokoliv z vesnice nechat si udělat kolečko. Místní obyvatelé pro koledu přichystali malé občerstvení, po kterém se koleda přesunula na mlýn k rodině Kocábků.

Poté se průvod přesunul do Todně. Kromě koledníků bylo k vidění spoustu střapatých maškar, které letos doplnilo mnoho místních dětí. Obyvatelé a návštěvníci přijíždějící do Todně mohli dále potkat 3 atrakce. První z nich byla bývala ministryně financí Alena Schillerová se svým týmem, která se přišla vyfotit se všemi místními lidmi na svůj Instagram, aby měla dost materiálů k propagaci ministerstva financí a aby se drahý fotograf konečně vyplatil. Za Alenkou byly hned v závěsu technici z Bohemia Energy 2, kteří přislíbili levné připojení k elektrickému proudu. Po zdražování energií v poslední době jim ani nestačili připravené formuláře ke zbudování přípojek. Jako poslední šla Jitka Fousková s krávou Eliškou za doprovodu spousty malých žokejů. Mnoho dětí mělo tedy tu možnost nechat se svézt na krávě, a co si budeme povídat, to je v dnešní době velmi vzácný zážitek. Na malou chvíli se k průvodu přidal i čert, který si na provázku vedl do pekla Miloše Zemana. U každého stavení byl celý průvod štědře odměněn dobrým jídlem a pitím.

Večerní zábava tentokrát proběhla v menším kruhu v Todni v Zábavním lokále u Hrošků. Klasický věneček se sice nekonal, ale místní holky se na poslední chvíli domluvily a uspořádaly alespoň pánský věneček. Zábava byla velmi povedená a trvala až do ranních hodin. Koledu po celý den i večer doprovázela tradičně kapela Žďárská čtyřka. Ač počasí bylo vcelku větrné, nám to určitě nevadilo a celý den se za nás velmi vydařil. Chtěla bych tímto poděkovat všem zúčastněným, kteří si tuto naší oblíbenou tradici nenechali ujít. Poděkování patří ještě manželům Šulistovým, kteří nám poskytli místo na večerní zábavu.