608 436 941

Známé filmové kostýmy v Klášteře Borovany

Autor: Klára Němcová | Zveřejněno: čtvrtek 11. dubna 2024 | 6x

Turistická sezóna v Klášteře Borovany začíná již v květnu. Mimo tradičních prohlídkových tras pro děti i dospělé, můžete navštívit unikátní výstavu, která nesmí uniknout milovníkům českých filmů a pohádek. Expozice s názvem LEGENDÁRNÍ KOSTÝMY nejen Z FILMŮ A POHÁDEK představí návštěvníkům originály kostýmů, z nichž některé jsou součástí sbírky kulturního dědictví. 

Na vlastní oči si budete moci prohlédnout tvorbu Theodora Pištěka pro oscarový film Amadeus, šaty Libušky Šafránkové a Pavla Trávníčka z Třech oříšků pro Popelku nebo kostýmy Arabely, Xénie a Rumburaka ze seriálu Arabela. K vidění budou také barevné šaty z černobílé pohádky Pyšná princezna, kostýmy Jiřího Trnky z filmu Císařův Pekař a Pekařův císař nebo Josefa Lady z pohádky Hrátky s čertem.

Slavnostní zahájení s doprovodným programem proběhne v sobotu 18. května a výstava bude otevřena v prohlídkové trase kláštera do 31. července 2024.

A to není vše. Prostory borovanského kláštera po celou sezónu ozdobí práce známých kostýmních výtvarníků Josefa Jelínka, Edity Kodedy Kurkové, Tomáše Kypty a Inge Švandové. Představíme jejich realizace nejen pro Jihočeské divadlo. Nesmíme zapomenout ani na samostatnou výstavu Střední umělecko-průmyslové školy sv. Anežky v Českém Krumlově.

Více informací naleznete na www.borovansko.cz v sekci Kultura/ Kalendář akcí/ květen.