608 436 941

Zaplavený Buškův hamr

Autor: Bc. Matěj Průka | Zveřejněno: čtvrtek 18. července 2024 | 10x

Rychlá pohroma a rychlý úklid

Když návštěvníkům Buškova hamru vyprávím při prohlídkách o tom, jak často se místní hamerníci vypořádávali s povodněmi a jak náročné to pro ně muselo být, protože se jim na neurčitou dobu zastavila živnost, připomínám, že poslední výrazná povodeň zasáhla Buškův hamr v roce 2002. Při srpnových povodních totiž hladina vody v kovárně dosahovala jednoho metru. Další škody byly napáchány v roce 2013 a do výčtu těchto neveselých let se po nedávných událostech zařadí i rok 2024.

Ve středu 10. července ve večerních hodinách se nad naší republikou rozpoutaly silné bouřky spojené s mohutným přívalem srážek a také s nárazovým větrem. Trhové Sviny patřily mezi jedny z nejpostiženějších míst v České republice, během necelé hodiny dosáhla hladina vody ve Svinenském potoce 170 centimetrů a měřicí stanice ohlásila třetí stupeň povodňové aktivity.

Vysoká vodní hladina se ovšem týkala i dalších vodních toků, Klenský potok nevyjímaje. Ten napáchal největší škody krátce před svým ústím do Svinenského potoka, na Buškově hamru. Již při příchodu druhý den ráno nás čekal apokalyptický obraz. Byť se již voda vrátila zpět do koryta potoka, snadno jsme rozpoznali, kam v uplynulé noci vnikla.

V historické hamerně se voda vyšplhala do výše 79 cm, ve stodole, v níž je provozován bufet, dosahovala 35 cm. V kalných vodách se téměř schoval buchar a brus; naštěstí ale nedošlo k poškození technologie. Ve stodole, která byla zanesena bahnem, poškodila voda mnoho zboží. Největší škody ale napáchala venku: odplavila tři lávky, lavičky, dřevěný parket (od pódia k hlavní bráně!), poškodila pódium, vyvalila plot s hlavní bránou a podemlela cestu vedle stodoly. Vážně byl narušen i náhon, na několika místech došlo k propadu přiléhající pěšiny.

Od rána se také po městě šířily hloupé zvěsti o tom, že se utopily zdejší holandské kozy, protože jejich venkovní ohrada byla zcela pod vodou. Naštěstí to nebyla pravda; kozičky totiž nocují v chlívku, a ten byl pohromy ušetřen.

V následujících dnech musel být hamr veřejnosti uzavřen. Hned ve čtvrtek 11. července se začalo s likvidací škod a rozsáhlým úklidem. Díky obětavé práci zaměstnanců Buškova hamru a Domečku se podařilo vyklidit stodolu a vyčistit zasažený prostor, firma Václav Prokeš z Římova, která se stará o náhon, naopak zajistila rychlou obnovu cesty i lávek. Přidali se také dobrovolníci z Trhových Svinů a okolí, jejichž práce si opravdu moc vážíme. Děkujeme také za kuchyňskou linku, kterou jsme dostali darem. Ta nahradí poškozené vybavení kuchyně. Jen díky ohromnému nasazení všech přátel mohl být Buškův hamr opět dne 19. července otevřen veřejnosti.

Jsou povodně, při kterých hladina vodních toků kulminuje několik dní, povodně, kdy sledujete, jak voda pohlcuje krajinu a vy nemůžete nic dělat. Tahle povodeň byla jiná. Ve středu večer byl potok klidný, voda se držela v korytě, a stejně tomu bylo i druhý den ráno. Jenom zkáza, kterou jsme spatřili, naznačovala, co se na hamru muselo v noci dít. Člověka by až jímala hrůza z toho, jak bezmocný je proti přírodě a jak se nemůže vzepřít zmaru, i kdyby se snažil sebevíc… I přes prvotní zděšení se ukázalo, že po noci přijde den, po bouři klid a po zlém zas navrátí se dobrý čas, jak praví lidové moudro. Nezbývá než si přát, aby tento dobrý čas, na který se po znovuotevření hamru zase blýsklo, v následujících dnech, týdnech, měsících a letech neskončil.