608 436 941

Nový interaktivní stůl na Buškově hamru

Autor: Matěj Průka | Zveřejněno: sobota 20. dubna 2024 | 11x

Stůl z dubového masivu s třiceti úkoly je určen zejména dětským návštěvníkům.

Řemeslnou expozici, umístěnou od jara 2020 v podkroví stodoly Buškova hamru, doplnil na konci loňské sezóny interaktivní stůl s třiceti úkoly určenými zejména dětským návštěvníkům.

Pojem „interaktivní“ může zřejmě u řady čtenářů evokovat přítomnost digitálních prvků, s těmi však tento stůl nemá nic společného. Je vyroben z dubového masivu a všechny jeho součásti jsou dřevěné. Stůl se tak výborně hodí do muzeálního prostředí Buškova hamru a zároveň zábavnou formou seznamuje návštěvníky s dnes již téměř neznámými řemesly, provozovanými na Trhovosvinensku. Každý úkol se váže k jednomu řemeslu, které je v expozici představeno.

Zhotovitelem stolu se stali učňové z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Volyně, přičemž s realizací pomohli i jejich učitelé a mistři. Zásluhu na tom měl především pan Ing. Jiří Procházka, pedagog odborných předmětů. Nápad na zřízení vzešel od bývalé starostky města Trhové Sviny, paní Mgr. Věry Korčakové, která se obdobnými interaktivními stoly inspirovala v různých expozicích při cestách po republice a zaujal ji koncept hraní si jinak než na mobilu a na počítači, skutečně se věcí dotýkat, přemisťovat je apod. Jednou z podmínek bylo také to, aby jednotlivé hry byly bezúdržbové a aby se nemohly ztrácet jejich části.

Jak jsem již uváděl, expozice je na Buškově hamru instalována od roku 2020 a interaktivní stůl byl dodán až v loňském roce. Od začátku totiž byla snaha, aby se k vymýšlení i vytvoření jednotlivých her připojili žáci ze středních škol. Jak je zřejmé, celá situace byla zkomplikována koronavirem a dlouhou distanční výukou. Všichni tehdy byli ale rádi, že se podařilo otevřít alespoň expozici. Nyní, po dodání stolu, můžeme s potěšením říci, že se čekání vyplatilo.

Projekt zčásti financovalo město Trhové Sviny. Prostřednictvím destinační společnosti Novohradsko-Doudlebsko byla vyjednána 50% dotace Ministerstva pro místní rozvoj, která úspěšné realizaci výrazně napomohla.  

Doufáme, že stůl bude dělat radost dětem i dospělým a že jak místní, tak turisté ocení jeho unikátnost a snad se také dozvědí něco nového z historie místních řemesel.