608 436 941

Pečovatelská služba pomáhá nejen u seniorů doma

Autor: M. Strapková, pečovatelská služba Archa | Zveřejněno: středa 18. září 2024 | 3x

Pan Jiří žije sám v chalupě. Děti bydlí daleko a jezdí za ním o víkendu. Pán běžné záležitosti zvládá sám. Protože ale používá hůlku, s nejistotou se sprchuje (potřebuje oporu) a ze stejného důvodu nemůže vytírat podlahu, odklízet sníh před domem apod. Omezuje ho to, není v takové pohodě, v jaké by chtěl být. Cítí nejistotu. Více než rok využívá dovážku oběda od pečovatelské služby a teď ji oslovil, jestli by mu nepomohla i s těmito činnostmi.

Pečovatelka mu přislíbila, že od následujícího týdne může s podporou počítat. Pomoc právě s takovými činnostmi, které již senior sám dobře doma nezvládá, služba poskytuje.

Pečovatelky, které přicházejí za klienty domů, pomáhají s péčí o vlastní osobu (podávání jídla a pití, oblékání, přesuny z lůžka…), při osobní hygieně (včetně holení, výměny inkontinenčních pomůcek, mytí vlasů na lůžku, stříhání nehtů…). Dále zajišťují dovážky oběda nebo pomáhají s přípravou jídla (snídaně, svačiny, večeře). Pečovatelky mohou pomoci při nákupu (doprovodit klienta anebo mu nákup donést), s pravidelným úklidem, s praním i žehlením. Služba může klienta doprovodit anebo dovézt k lékaři, do lékárny, na úřad atp.

Pečovatelka do domácnosti přichází v předem domluvený čas a přímo tam pomáhá s potřebnými činnostmi. V maximální možné míře se snaží přizpůsobit zvyklostem klienta.

Služba může být pomocnou rukou rodinnému pečovateli anebo naopak její přítomnost může znamenat oddech pro něj.

Za poskytnutou péči hradí uživatel 83 korun za 30 minut. Počítá se pouze čas, který pečovatelka skutečně stráví v domácnosti, nijak se nezaokrouhluje na celé hodiny apod. Služba funguje sedm dní v týdnu včetně svátků. K úhradě služby pak seniorovi slouží příspěvek na péči. Pokud jej zatím nepobírá, pomůžeme s žádostí o něj.

Zajímají-li vás bližší informace, chcete se poradit o vaší situaci, kontaktujte nás. Na telefonním čísle 777 62 09 73 nebo e-mailem: info@archaborovany.cz.

Více informací najdete také na www.archaborovany.cz

Pečovatelská služba v Trhových Svinech je finančně podpořena z obecního rozpočtu. I touto cestou děkujeme.