608 436 941

Keramická dílna Domeček - středisko Husitské diakonie

Autor: Eliška Plchová | Zveřejněno: čtvrtek 20. června 2024 | 13x

aneb jeden obyčejný půlrok

Činnost Domečku je víc než pestrá

Leden 2024
Nový rok přispěchal po adventních trzích a vánočním odpočinku. Na dílně se uklízí a probíhá inventura. Počítá se keramika nejen na dílně, ale i ta, která se vybaluje z trhů a ve všech obchůdcích, kde máme komisní prodej. Rozbíháme opět ergoterapeutickou dílnu, v úterý a ve čtvrtek keramický kroužek pro děti, ve středu jednou za 14 dní přicházejí na praxi žáci z Praktické školy v Trhových Svinech (celý název školy je Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny). Tvoříme i s dětmi z MŠ Slavče. Provádíme součet kontaktů dětí i dospělých, kteří prošli za celý rok dílnou. Jsou to kroužky, kurzy, základní a mateřské školy, ergoterapie a letní tábory.

Mimo pravidelnou ergoterapii s těžce postiženými klienty máme ergoterapii nárazovou. Jedná se o lidi, kteří tuto terapii potřebují krátkodobě, pro zlepšení svého zdravotního stavu, po stránce fyzické i psychické.

Únor 2024
Stanovujeme termín keramických táborů. Letos bude probíhat opět jeden pobytový tábor od 14. -20. července. Hned následují dva příměstské tábory od pondělí do pátku. 1. příměstský tábor probíhá 22. 7. - 26. 7., druhý je na přelomu prázdnin 29. 7. - 2. 8. Rozesíláme přihlášky, dokumenty dětem, které chtějí opět čas o prázdninách trávit s hlínou a glazurami.

Na dílně už je opět běžný provoz, vyrábějí se hrnečky, mísy, figurky, zvonečky a zakázková keramika. Doplňujeme zboží v našich obchodech Makro České Budějovice, Tesco Tábor, České Budějovice a Český Krumlov, v našem obchodě Radost v Krajinské ulici a v pasáži hotelu Zvon v Českých Budějovicích. Další keramiku prodáváme v Textilní dílně - Tiskneme na trika v Trhových Svinech, v Šatníku v T. Svinech, v Humanitárním obchodě - šatníku a Zásilkovně v Borovanech a v Šatníku v Benešově nad Černou.
Ve Svinech najdete naší keramiku i v Hobby Marketu u pana Luďka Mišky a v Květinách na náměstí u paní Ing. Lucky Huličkové.

Další místa komisního prodeje naší keramiky jsou: Votice p. Andreasová, Olbramovice Špejchar, Otevřená okna u Sv. Floriána Jindřichův Hradec, Nové Hrady Infocentrum Novohradsko -Doudlebska a Cesta života České Budějovice. Všem patří velký dík za jejich podporu.

Březen 2024
Kromě dlouholeté spolupráce s Mateřskou školou ve Slavči nám nově začíná keramika i s MŠ Žár.

Před Velikonocemi prodáváme na Jarních trzích v Českých Budějovicích na náměstí, kde kromě prodeje keramiky od 21. - 22. března připravujeme jarní výzdobu u vchodů na tržiště. Pořádáme 2x dvoufázový keramický kurz pro dospělé a děti v odpoledních hodinách. Nově posíláme naši keramiku do Lomnického obchůdku v Lomnici nad Lužnicí do neziskové organizace Sv. Jiljí, která kromě úklidových prací a prádelny na Třeboňsku provozuje malý obchůdek.

Duben 2024
Jaro bylo v plném proudu a tím začínáme připravovat i Buškův hamr na letošní sezónu. Kromě zaběhlé činnosti na dílně jezdí někteří naši pracovníci uklízet, renovovat a jednoduše řečeno „dávat do gala“ celé toto krásné místo, aby bylo připraveno na první velkou akci - 10. ročník dálkového pochodu. Letos jsme vyráběli medaile pro pochod 108 km a 55 km. Naplnili jsme naši keramikou regály a police ve stodole na Buškově hamru, kde slouží nejen k prodeji, ale i jako dekorace.

Květen 2024
Navázali jsme spolupráci s Domovem mládeže Střední školy T. Sviny. Připravili jsme pro studenty dvoufázový edukační kurz a z rukou těchto mladých lidí vznikly nádherné hrnečky a pár drobností navíc.

Poprvé jsme uskutečnili v našich prostorech klubovny koncert žáků ZUŠ F. Pišingera Trhové Sviny. Byl to nádherný zážitek, děkujeme a budeme se těšit na další.

Nově spolupracujeme s Infocentrem v Římově, kde najdete naši keramiku.
Na konci května se loučíme s dětmi na keramickém kroužku tradičně zmrzlinou, pro nepřízeň počasí jsme museli trochu zaimprovizovat a nakoupit nanuky. Kroužky se opět rozjedou začátkem října.
23. května se nám podařilo uskutečnit výlet s klienty ergoterapeutické dílny do Chráněného bydlení v Lišově a do Lomnického obchůdku. Kromě keramiky a dalších výrobků z různých chráněných dílen z Jihočeského kraje si tu můžete pořídit i rostlinky, květiny a další produkty k zahradničení. Výlet jsme zakončili v Třeboni v Cukrárně Pohádka.

Červen 2024
Objednáváme hlínu a glazury, materiál na všechny tři tábory. Kromě toho probíhají další přípravy na všechny letní tábory. Rozloučili jsme se s předškoláky z MŠ Slavče. Zúčastnili jsme se Zahradní slavnosti v novém areálu Empatie v Českých Budějovicích, se kterou dlouhodobě spolupracujeme. Na oplátku přijedou ještě v červnu klienti denního stacionáře na návštěvu u nás na Domečku. Pomáhali jsme i na Dětském dnu na Buškově hamru nejen výrobou medailí, ale i na stanovištích pro děti.


Po dvou letech se loučíme na Buškově hamru se žáky Praktické školy v Trhových Svinech. Docházeli k nám jednou za 14 dní ve středu, aby si osvojili základy keramiky a získávali pracovní dovednosti. Každý z nich dostal čestné uznání s hodnocením jejich úsilí. 15. 6. 2024 Andulka Adamcová a Jiří Sládek dokonce s ochotou přislíbili účast na 20. výročí vzniku organizace Nazaret v Borovanech. Přednesli na oslavě básně v doprovodném programu. Krásně se jim to povedlo a mohli tak prezentovat Domeček i svoji školu a my jím tímto moc děkujeme. Toto odpoledne bylo pro nás krásným setkáním nejen s celým Nazaretem, ale zároveň s dalšími organizacemi: Sv. Anežka z Týna nad Vltavou, L´arche Villa Vallila – Červený Újezd u Votic, Chelčický domov sv. Linharta, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny, za které Nazaretu děkujeme a přejeme jim hodně zdaru a Božího požehnání do dalších let jejich činnosti.

V tomto čase jsme měli radost z návratu jednoho z klientů po dlouhé nemoci zpět na dílnu. Právě ergoterapie slouží k těmto účelům. Pomohl nám k tomu i absolvovaný kurz ergoterapie, kde jsme získali nové podměty a rozvoj v této oblasti. Odměnou nám byl úsměv a radost na tváři z vyrobené kuličky, za kterou byla vidět námaha, síla, i odhodlání. Ze tří kuliček už jde vyrobit i sněhulák, který teď čeká na dva výpaly.
 

Půl roku je za námi. Prázdniny s tábory a dovolenými před námi. Mezi tyto řádky by se dalo psát o dalších trzích a setkáváních, o nápadech jednotlivých pracovníků při výrobě keramiky. Ale to snad zase příště. Keramická dílna je však součástí daleko většího rance odvedené práce v celém Domečku, kterou dělají pracovníci v rámci rodin s dětmi, podpory pěstounů, potravinové sbírky, na Buškově hamru, v několika Humanitárních šatnících, Zásilkovnách, v obchodu Zvon a Radost v Českých Budějovicích, v Nízkoprahových zařízeních Klubík a Archa, v Textilní dílně a v nově otevřené Třídírně oděvů.