608 436 941

Zvyšování prestiže sociálních služeb

Autor: M. Strapková | Zveřejněno: středa 19. června 2024 | 6x

Každý z nás je někdy může potřebovat. Pro sebe, pro svého blízkého, pro kluka se závislostí, který se pravidelně potácí naší ulicí… Je nespočet životních situací, ve kterých se můžete ocitnout, nehledě na váš věk, vzdělání nebo finanční zajištění. Sociální služba pomáhá postavit se zpátky na nohy. Získat ztracenou soběstačnost. To, že jsem sociální službu využila, neznamená, že jsem ztroskotanec. Znamená to, že chci změnit k lepšímu svou aktuálně náročnou životní situaci. Sociální služba v tomhle pomoct umí.

Přesto se na ni často díváme skrz prsty. Nechtěli bychom v sociální službě pracovat. Jsou tu nízké odměny. Práce je fyzicky i psychicky náročná. Klienti většinou nejsou krásní, mladí, bohatí a bez problémů. Ale co s tím? Jak to změnit?

Archa uspořádala na toto téma kulatý stůl v Poslanecké sněmovně pod laskavou záštitou paní poslankyně Pavly Pivoňka Vaňkové. Svůj pohled a možná řešení nastínili hosté z různých oblastí. Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb, za poskytovatele naše paní ředitelka Monika Strapková, za organizace, které se snaží změnit podmínky pracovníků a klientů Simona Bagarová, ředitelka organizace Jsme MILA, z. s. a Jakub Čtvrtník, předseda Institutu sociální práce. Vzdělávací instituce pak zastupovala Melanie Zajacová, vedoucí Katedry sociální práce, Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

Jedním z možných řešení je představovat službu a její činnost široké veřejnosti. Nezkresleně, takovou jaká ve skutečnosti je.

Takovou iniciativou je putovní fotografická výstava MÍSTA DOMA.

Pokud jste ji propásli minulý rok v Borovanech, v Trhových Svinech, v Ledenicích, v Nových Hradech, v Suchdolu nad Lužnicí, v Českých Velenicích a neviděli jste ji ani naposledy v Atriu Poslanecké sněmovny, pak máte jedinečnou příležitost vidět ji nyní.

Ve čtvrtek 1. srpna od 13 hodin ji budeme slavnostně otevírat vernisáží v hlavní budově Krajského úřadu v Českých Budějovicích. Záštitu a úvodní slovo převezme náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová. Přijďte za námi, potkejme se na dalším netradičním místě.

Těší nás, že naši snahu představovat široké veřejnosti činnost pečovatelské služby finančně podpořili organizace CRM pro Neziskovky, Jihočeský Kraj a Safari resort Hluboká u Borovan. Děkujeme.