608 436 941

Nové venkovní zázemí v Nazaretu

Autor: Nazaret Borovany | Zveřejněno: pondělí 19. června 2023 | 12x

Na podzim roku 2021 jsme do programu ČSOB Pomáhá regionům přihlásili svůj projekt NOVÉ ZÁZEMÍ VENKU – UVNITŘ VÍCE TVOŘIVOSTI. Dostali jsme se mezi 4 vítězné projekty a po skončení soutěže jsme mohli začít budovat nové a lepší zázemí na zahradě. V prostoru vymezeném na venkovní zázemí jsme to vzali, jak se říká od podlahy, respektive od zdi.☺ Vyspravili jsme praskliny a vymalovali venkovní zdi novou barvou. Nový nátěr dostala i okna, parapety a dvířka skříňky na elektriku. Zakoupili jsme 3 lavice a stůl, výškově vhodný pro vozíčkáře a velký slunečník.

Do prostoru jsme koupili a zakomponovali i vyvýšený truhlík, který celé venkovní zázemí obohatí o zeleň a který využijeme s klienty při nácviku činnosti. Při práci s rostlinami mohou klienti posilovat jemnou motoriku, mít kontakt s hlínou, být na čerstvém vzduchu - vnímat prostě všemi smysly.

Pěstujeme hlavně rostliny, které se dají využít ke konzumaci, nebo mají nějaké další využití, např. levandule, řeřicha, pažitka, máta a další bylinky, ale vysadili jsme i rostlinky okrasné.

Celkově vnímáme toto místo jako výbornou možnost propojení naší sociální služby s přírodou. Zaměstnanci využívají tohoto útulného posezení například v době oběda, dále je tento prostor vhodný k pořádání společných akcí, jako jsou narozeninové rituály, besedy na aktuální společenská témata a další různá setkávání. Máme radost, že jsme prostor, který jsme měli k dispozici, ale využívali jsme ho zřídka, mohli vybavit, zútulnit a přizpůsobit potřebám lidí s hendikepem. Nyní tu můžeme trávit daleko víc času, což prospívá nám všem.

Děkujeme veřejnosti za podporu v tomto projektu a ČSOB zato, že takové programy existují.