608 436 941

Jsme tu pro vás

Autor: M. Poláková | Zveřejněno: sobota 15. dubna 2023 | 5x

Činnost pečovatelské služby jsme vám již představovali a již víte, s čím vším vám může pomoci. Dnes bychom se rádi dotkli tématu tzv. ponorkové nemoci a vyhoření, o kterém se často mluví v souvislosti s profesním životem, ale nastat může i v našem soukromí, doma. Zejména, když se staráme o někoho blízkého, který je na nás plně závislý. Nemusí to nutně znamenat, že s námi bydlí v jedné domácnosti. Může se jednat o babičku, tatínka aj., kteří bydlí sami, my je navštěvujeme, zajišťujeme jim nákupy, návštěvy u lékařů atd.

Možná to znáte. Cítíte se stále v jednom kole. Nemáte čas sami na sebe. Zdá se vám, že jste vyčerpaní. Vše vás dojímá, jste přecitlivělí. Naproti tomu v noci nespíte, přemýšlíte nad tím, co by bylo, kdyby se stalo to a to… V běžných situacích jste více výbušní, cítíte vztek, někdy byste do něčeho nejraději praštili. Nemůžete z hlavy vyhnat myšlenky právě na tu Vaši babičku, dědečka, tatínka… a jakoby vás to vnitřně ubíjí. Nakonec stejně máte pocit, že nic není pořádně.

Nejenom toto jsou příznaky vyhoření. A právě v této fázi je nejvyšší čas přizvat k sobě někoho, kdo se situací pomůže, na koho můžete předat některé ze svých povinností. V Borovanech můžete oslovit pečovatelskou službu Archa.

Jeden konkrétní příklad. Maminka – babička – tchýně – přítelkyně… to vše je pro svou rodinu a okolí jedna milá paní. Bohužel přibyly nemoci a rodina přestala zvládat skloubit péči o babičku a práci. Rodinou pohodu vystřídala únava, stres, nervozita, nedostatek odpočinku a spánku. Najít správné řešení se jevilo, jako neřešitelný problém. Rozšířil se okruh rodinných pomocníků, ale vždy byla doba, kdy nikdo nemohl. Krize se stupňovala a rodina stála před rozhodnutím požádat o pobytovou službu a babičku přestěhovat.

Ještě než to udělali, zaznamenali informaci o pečovatelské službě, která dojíždí za seniory domů a pomáhá jim s tím, co právě potřebují. Sebrali odvahu a oslovili někoho „cizího“, přizvali jej k sobě domů. A to není vždy jednoduché („Co když nás pomluví, jak to tu vedeme? Co si pomyslí sousedé, že to nezvládáme?...).

Služba byla domluvena na časy, kdy jsou ostatní v práci, nebo potřebují řešit své záležitosti. Rodina se nakonec shodla, že jí služba vytrhla „trn z paty“ a vše se mohlo v rámci možností vrátit do normálu. Rozhodně svého rozhodnutí nelitují.

Pokud čtete tento příběh a cítíte, že prožíváte něco podobného, zkuste se nám ozvat. Můžeme společně hledat různá řešení, která jak věříme, povedou k tomu, že se vám uleví a o blízkého bude dobře postaráno. Nakonec, OD TOHO TU JSME. Společně to zvládneme. Kontaktovat nás můžete na e-mail: info@archaborovany.cz nebo telefon 777 620 973, 399 499 936. Bližší informace o službě můžete hledat také na webových stránkách www.archaborovany.cz