608 436 941

Životní cesta naší klientky

Autor: M. Poláková | Zveřejněno: pátek 20. ledna 2023 | 5x

Jak vstoupit do nového roku? O jaké myšlenky se s vámi podělit? Nelze začít jinak, než pozitivním příběhem. Pečovatelskou službu Archa znáte, vídáte nás v ulicích a možná se potkáváme i u vás doma. A tady náš příběh začíná.

Docházíme a potkáváme se s rodinou jedné naší klientky, která žije ve svém domku na kraji města. Je to paní, kterou byste na ulici přehlédli. Není výrazná, ale její životní příběh ANO.
Na začátku své cesty si našla muže, kterému stála po boku celý život.

Osud jí ale nepřál jen plné hrsti štěstí. Obě její děti trpěly od narození pohybovým hendikepem. Byla to léta plná každodenního cvičení a úmorné práce. Viditelné pohybové omezení ve své době navíc znamenalo i sociální vyloučení z kolektivu a společnosti.

Na druhou stranu veškeré úsilí bylo odměněno láskou dětí, partnera a nadějí v to, že i přes nepřízeň osudu prožije ona a její rodina plnohodnotný život plný radosti. A vlastně to tak dlouhá léta bylo.

Prožijete-li dlouhý život, pak v něm o životní zvraty není nouze. Paní Cecílie bohužel prožila i odchod svého dítěte. Co se může stát horšího, než že matka přežije své dítě. V této životní ránou jí nejvíc podpořil manžel. Klid netrval dlouho. Brzy přišla druhá ztráta a odchod životního partnera.

Možná si říkáte, proč zrovna příběh paní Cecilky... Letos totiž slaví krásných 95 let. Stále bydlí v jejich rodinném domku, kde se prochází, čte svůj, jak ona říká: „jihočeský plátek“ a je obklopena rodinou, vnoučaty a pravnoučaty.
Jsou dny, kdy by si každý raději vlezl do postele a celý ho prospal. A pak najednou přijde chvíle, kdy se vzchopíme – najdeme v sobě vnitřní sílu a víme, že musíme jít dál. Paní Cecilka je nám v tom velkým příkladem.

Těší nás, že můžeme slyšet vyprávění takto silných životních příběhů a tak trochu být jejich součástí. Když pak vidíme, jaká je v člověku životní síla a radost z obyčejných malých věcí, přistupujeme k vlastnímu životu s větší pokorou.