608 436 941

Pečovatelská služba pro seniory

Autor: M. Strapková, pečovatelská služba Archa | Zveřejněno: sobota 24. prosince 2022 | 6x

Služba pomáhá v domácnosti člověka, který již vše nezvládne sám tak, jak by potřeboval. Může se jednat o seniora, který vše nezvládne z důvodu vysokého věku. Službu může využít i mladý člověk po úraze, který vyžaduje delší rekonvalescenci. Anebo rodinný pečovatel, který zvládá pečovat o blízkého, ale na nějaký čas (den, týden…) potřebuje zastoupit, pomoci.

Pečovatelka pomáhá s péčí o vlastní osobu (podávání jídla a pití, oblékání…), při osobní hygieně, zajišťuje dovážky oběda nebo pomáhá s přípravou vlastního jídla. Také může pomoci při úklidu, nákupech, praní a žehlení. Doprovází i dováží k lékaři anebo do lékárny, na úřady.

Služba funguje tak, že pečovatelka přichází v předem domluvený čas do domácnosti a přímo tam pomáhá s potřebnými činnostmi. V maximální možné míře se snaží přizpůsobit zvyklostem klienta.

Služba může být pomocnou rukou rodinnému pečovateli anebo naopak její přítomnost může znamenat oddech pro něj. U osamělých seniorů je důležité, aby někdo z okolí (širší rodiny, sousedů) na špatnou situaci upozornil a třeba sám pečovatelskou službu zkontaktoval. Ta může člověku v nouzi nabídnout pomoc. Je pak pouze a jenom na seniorovi samém, zda takovou pomoc využije nebo nikoliv.

Službu nemusíte využívat pravidelně. Je určena i pro ty, kteří podporu potřebují jen nárazově na krátký čas (například když je rodina, která jinak pečuje, na dovolené).

Kontakt na pečovatelskou službu Archa – 399 399 936, 774 620 973, e-mail: info@archaborovany.cz.

Malé ohlédnutí za minulým rokem - službu využilo 172 klientů, z toho 93 starších 80 let a 19 z nich je dokonce devadesátníků. Naší nejstarší klientce bude za měsíc krásných 101 let. Pečovatelky odpracovaly přes 12 000 hodin přímé sociální práce, rozvezly přes 17 000 obědů a najezdily přes 100 000 km po místních obcích a vsích na území ORP Trhové Sviny a České Velenice.