608 436 941

Posezení s heligonkou

Autor: Ing. Lenka Rodějová – koordinátorka pečovatelské služby | Zveřejněno: čtvrtek 20. října 2022 | 60x

Ve dnech 3. – 9. 10. 2022 vyhlásila Asociace poskytovatelů sociálních služeb již 14. Týden sociálních služeb ČR. Tato akce měla jasný cíl – přiblížit sociální služby (služby, které pomáhají osobám se zdravotním postižením, seniorům, osobám v krizi i rodinám s dětmi) co nejširší veřejnosti, představit je jako služby dostupné, pomáhající, prezentovat je občanům tak, aby věděli, jak a koho oslovit a neostýchali se o pomoc si říci. V rámci tohoto týdne probíhalo v České republice mnoho aktivit (výstavy, besedy, workshopy, dny otevřených dveří u poskytovatelů sociálních služeb,…). I městečko Borovany nezůstalo pozadu.

Dne 7. října nás přišel do Domu s pečovatelskou službou v Borovanech navštívit se svou „láskou“ – heligonkou muzikant tělem i duší, pan Oldřich Augustýn. Setkání bylo nadmíru úspěšné. Pan harmonikář hrál více než 2 hodiny, a to nejen pro obyvatele domu s pečovatelskou službou, ale též se přišli podívat lidi z nedalekého okolí a dokonce dorazil pan Z. z daleké Kamenné, který u vstupu hrdě hlásil, že mu příští týden bude 90 let. Po celou dobu panu harmonikáři zdatně sekundovala naše klientka, paní Hanička, která čím více hendikepovaná na zraku, tím více obdařená nádherným sytým sopránem. Vzniklo tak duo, které roztančilo i rozezpívalo více než 40 účastníků. Nejen kulturní místností, ale i přiléhajícími chodbami se nesly tóny písní jako Na Pankráci, tam na tom vršíčku, stojí pěkný stromořadí či Hrajte, já chci být veselá,….A veselých lidí opravdu že bylo! Opět se nám potvrdilo, jako už tolikrát, jaký mocný terapeutický účinek hudba má. Nikoho z návštěvníků této akce byste neviděli se mračit. No, možná jednoho.

Prožily jsme 2 hodiny nejen hudby a veselí, ale též vzpomínek, které Vám začnou v mysli defilovat při zvuku známých tónů…Tak schválně, znáte písničky z mládí vašich blízkých? Zpívali Vám ji nebo Vy jim? S mým bratrem jsme jako malí babičce a dědovi zpívávali „Ta naše písnička česká“. Připouštím, že tehdy to byla pro nás trochu otrava, co ale teď bych za to dala, kdyby si ji z našich úst mohli alespoň jednou ještě poslechnout….

Dovolte mi závěrem ještě krátké poučení o harmonice, jež jsme se dozvěděli od pana Augustýna i zmíněného pana Z. z Kamenné. Víte, že je více druhů harmonik? Existuje již zmíněná heligonka (neboli diakonická harmonika) a pianovka (pianová harmonika). Výše jmenovaní odborníci si notovali nejen ve zpěvu, ale i v názoru, že nejhezčí tón vyluzuje pouze heligonka. Nevěříte? Určitě v blízké době naplánujeme další setkání a můžete se přijít sami přesvědčit. Na klienty na našich dalších střediscích v Trhových Svinech, Nových Hradech i Ledenicích určitě také pamatujeme a nenecháme je o tento zážitek v příštích ročnících tohoto Týdne sociálních služeb ochudit…

P.S.: Panu Oldřichu Augustýnovi velice děkujeme!

Telefon: 725 342 656 E-mail: lenka.rodejova@ledax.cz