Trhosvinenské pečení selat 2025
Den plný chutí, úsměvů a setkání.
V sobotu 14. června se tržnice u Farského potoka proměnila v místo, kde to nejen vonělo a grilovalo, ale především – kde se lidé potkávali, bavili a sdíleli radost z dobrého jídla i společnosti. První ročník Trhosvinenského pečení selat předčil veškerá naše očekávání, a to nejen co do návštěvnosti, ale především díky pohodové atmosféře, která celou akci provázela. Z původně komorního nápadu několika nadšenců vznikla událost, která přilákala přes tisíc návštěvníků. I když jsme se pořadatelsky snažili připravit co nejpečlivěji, takto vysokou účast hned při prvním ročníku bychom si netroufli ani představit.
Hudba, historie, gulášovka a koláče
Od 14 hodin, kdy byl zahájen výdej degustačních porcí, rozezněla areál skvělá Jihočeská Podhoranka. Následovala country kapela PATROLA a večer završila legendární skupina PARKÁN, která nás vzala na svou „Dlouhou cestu“ s typickým nadhledem a energií.
O dětský program se postaral Trhováček, děti z DS Včelka/Čmeláček popřály soutěžícím básničkou a Mažoretky ZUŠ Fr. Pišingera TS nabídly přehlídku elegance a ladnosti. Sladké občerstvení připravilo Centrum komunitních aktivit, výtečnou gulášovou polévku uvařili studenti Střední školy Trhové Sviny a o osvěžení se postaraly regionální pivovary Bejval, ZEVL a Žumberk. Rádi bychom vyzdvihli také catering paní Marcely Pelderlové a jejího týmu, kteří i přes téměř dvojnásobnou návštěvnost oproti původním očekáváním zvládli celý den s klidem a profesionalitou.
Zvláštní poděkování patří Matěji Průkovi, jehož dvě poutavé přednášky o historii Trhových Svinů zaujaly nejen znalce, ale i ty, kteří by jinak kolem dějin našeho města prošli bez povšimnutí. Matěj ukázal, že i minulost může být živá, inspirující a překvapivě aktuální.
Chutě rozhodly: Kdo zaujal porotu i publikum?
Dvanáct týmů začínalo svůj den ještě za ranního šera. Během rozpalování grilů a příprav jsme si našli i chvilku na krátké společné setkání všech týmů – přípitkem jsme oslavili předpověď počasí, a vzduchem se začala linout vůně, která podle důvěryhodných svědků pronikla daleko za hranice katastru města.
Do hlasovacích uren bylo vhozeno úctyhodných 889 hlasů a souboj o přízeň publika byl skutečně těsný:
🥇 1. místo – buk-KVÍK-čáci (118 hlasů)
🥈 2. místo – Bůčkoví Gentlemani (112 hlasů)
🥉 3. místo – Grilmistři z Čížkrajic (109 hlasů)
Další pořadí: Kohouti (88), Kupsiprkno.cz Bojuj!!! (84), ČUŇAS GRIL TEAM (79), Keblanský tým (68), Kašovanka (59), Jb Parťáci (56), SEDLO – Porky team (54), Kamarádi do deště (36), Zahrádkáři Trhové Sviny (26)
A co na to odborná porota? Ta se shodla naprosto jednoznačně: buk-KVÍK-čáci byli nejlepší i podle ní. A když někdo vyhraje obě hlavní ceny – diváckou i odbornou, není pochyb, že se jim povedlo upéct to nejlepší sele dne.
Poděkování, které si zaslouží být vyřčeno nahlas
Velké poděkování patří všem dvanácti týmům, které proměnily soutěž ve skutečně výjimečný zážitek. Jejich nápady, kreativita a pečlivost – od výborně naložených selat, marinád, salátků a sladkých dezertů, přes sjednocené týmové oblečení, výzdobu stanovišť až po výdej degustačních porcí – to byl obdivuhodný výkon. Zvlášť když si uvědomíme, že během dvou hodin bylo potřeba naporcovat a vydat přes 500 kilogramů selat.
Kolem 13. hodiny jsem obešel všechny týmy, abych jim popřál úspěch – a v tu chvíli mi bylo jasné, že jsme vybrali skvělé týmy i skvělé lidi. Zbudování provizorních lávek přes potok u týmů buk-KVÍK-čáci, Kupsiprkno.cz Bojuj!!! a Grilmistři z Čížkrajic bylo důkazem, že soutěžící opravdu nic nepodcenili. Kašovanka hrála už od ranních hodin – a to vše navzdory počasí, které místy připomínalo spíš pečení týmů než selat. Výsledek? Skvělá energie, dobrá společnost a zážitky, na které se nezapomíná.
Na závěr…
Dovolte mi poděkovat těm, bez nichž by Trhosvinenské pečení selat 2025 zůstalo jen nápadem na papíře.
Velké díky patří panu starostovi Ing. Davidu Štojdlovi, který od prvního seznámení s návrhem tuto myšlenku podpořil a téměř okamžitě přislíbil podporu města. Díky jeho přístupu – a vstřícnosti celého města Trhové Sviny, se akce mohla uskutečnit na krásném a za nás i ideálním místě, s bohatým doprovodným programem, který by bez této podpory nebylo možné realizovat v takové kvalitě. Město TS spolu s MěKS TS uhradilo vystoupení všech kapel a jejich ozvučení, poskytlo velkokapacitní stan pro návštěvníky, pódium a prostory kulturního domu. Díky tomu si mohli všichni návštěvníci tuto společenskou událost užít zcela zdarma – jako skutečně otevřenou komunitní slavnost.
Velmi si vážíme také všech, kteří si zakoupili degustační lístek a tím podpořili nejen samotnou soutěž, ale i celé zázemí akce. Díky jejich příspěvku jsme mohli pokrýt náklady na pořízení selat pro soutěžní týmy, zajistit potřebnou logistiku, občerstvení pro hosty i vystupující a také vytvořit důstojné podmínky pro práci všech členů organizačního týmu. Právě tento tým věnoval přípravám dlouhé týdny dobrovolné práce – a bez takové podpory by nebylo možné udržet akci otevřenou pro veřejnost v takové kvalitě a rozsahu, jaký jsme si přáli.
Děkujeme také MěKS TS za technickou podporu, konkrétně panu Jiřímu Čajanovi za vstřícnost, ochotu a osobní pomoc během příprav i samotného dne.
Poděkování patří také Řeznictví Dědouch za ceny pro soutěžní týmy, Ále a Martinu Rabochovým za grafické zpracování a hlavní ceny, panu Františku Kumstovi za poskytnutí zázemí pro porotu, firmě Agropig Velešín a paní Goldfingerové za dodání prvotřídního masa, Pekárně Srnín a Nábytku Jana Petráková za podporu, Lukášovi Lepšovi za zajištění pořadatelského selete, organizačnímu týmu z Dobrkovské Lhotky, bez kterého bych se rozhodně neobešel a Milanovi Tibitanzlovi za ozvučení.
A samozřejmě také všem dobrovolníkům, přátelům a návštěvníkům, všem, kteří pomáhali, věřili a přišli.
Věříme, že to byl den plný chutí, úsměvů a lidského setkání. A pokud se nám podařilo položit základy nové tradice, pak to za to stálo.
Děkujeme vám!
Za organizační tým Trhosvinenského pečení selat