608 436 941

Léto přechází v podzim

Autor: Jiří Krauskopf, předseda ZO SPCCH | Zveřejněno: pátek 20. září 2024 | 6x

V mezidobí od uzávěrky zářijového vydání TSL jsme příliš akcí neuskutečnili. V plánu jsme měli jen jednu jedinou, výlet za krásou šumavské přírody. A jak se akce vydařila?

Extrémní srážky způsobily, že jsme akci nakonec zrušili. Rozhodování v době, kdy ještě svítilo sluníčko, nebylo rozhodně jednoduché. Člověk se přece jen zdráhá uvěřit tomu, že by to mohlo být tak hrozné. Ale jezdíme do přírody za příjemnými zážitky a také musíme mít na zřeteli bezpečnost. Proto jsme ve středu navečer nakonec dospěli k závěru akci zrušit. Následující průběh počasí ukázal správnost našeho rozhodnutí

Se zájezdy souvisí i následující informace. Výbor ZO se zabýval nepříjemnými zkušenostmi při jejich organizování. Při květnovém zájezdu do Bratislavy a červnovém na Šumavu se výrazně zvýšil počet odhlášených. To vše ještě překonala situace při přípravě zářijového zájezdu.

Ne, že by nemohly nastat situace, které k odhlášení vedou, ale tvrdit, že se na akci nepřihlásili, to už je někde jinde.

Tento přístup nás hodně mrzí. Jsme na jedné straně potěšeni zájmem o námi pořádané akce, ale uvedené příklady nejsou dokladem toho, že si tito lidé naší dobrovolné práci váží. Naopak, výrazně nám ji komplikují.

Nemíníme takovéto jednání přecházet mávnutím ruky. Proto jsme se na jednání výboru zabývali tím, jak podobné jevy minimalizovat. Rozhodli jsme proto termíny našich akcí vyhlašovat s menším časovým předstihem, požadovat potvrzení přihlášky zaplacením účastnického poplatku do týdne od přihlášení. Akceptovány budou pouze přihlášky písemnou formou (SMS, WA nebo email), aby se někdo neodvolával na přihlášení se telefonem. To se pak opravdu obtížně dokazuje. Takto to bude průkazné, a to i z hlediska data.

Výbor dále rozhodl, že jako první bude nejprve o akci informována členská základna, protože akce prioritně pořádáme právě pro ni, a s odstupem 14 dnů bude o akci informována ostatní veřejnost.

Pokud člen/členka tuto časovou výhodu nevyužije, bude zařazován podle data přihlášky.

O co méně akcí jsme realizovali, o to více jsme jich připravovali. Vzhledem k tomu, že v našem městě není v této době příliš prostoru pro konání akcí, je logické, že o zbývající prostory je vyšší zájem. Sladit tedy prostorové možnosti s časovými možnostmi lektorů nebylo v prázdninových měsících zrovna jednoduché. Proto jsme také nedokázali do zářijového vydání TSL, ani regionálního kulturního kalendáře, dodat konkrétní data.

Na podzim se v naší činnosti objeví několik novinek. Rozšíříme přednáškovou činnost, a to zejména ke dvěma tématům – zdravotnímu a telekomunikačnímu. Nebudou to jen jednotlivé přednášky, ale přímo celý cyklus přednášek.

První téma by mělo volně navázat na jarní zdravotní přednášky Doc. Vl. Kukačky. Tentokrát budou lektory pracovníci Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Č. Budějovicích.

K tomuto tématu určitě lze přiřadit i přednášku MUDr. Suchopára, našeho předního odborníka na vzájemné působení léků mezi sebou a na působení léků spolu s potravinami. Protože jsem přednášku měl již možnost absolvovat, mohu vám říci, že se budete divit, jaké chyby v tomto děláme nejen my, ale dokonce i zdravotnická zařízení!

Druhé téma je zaměřené na problematiku moderní doby, tedy virtuální prostředí. My starší se až tak neorientujeme, a proto jsme často cílem pro různé podvodníky. Probírat s námi tuhle problematiku budou pracovníci Českého telekomunikačního úřadu.

Oba dva cykly přednášek jsme získali díky úzké spolupráci s Krajskou radou seniorů v Č. Budějovicích.

Při květnovém zájezdu do Bratislavy si mnozí účastníci/účastnice posteskli/y po slovenštině a vůbec po více informacích o současném životě na Slovensku, o pohledu Slováků na Čechy apod.

Proto jsem v Praze jednal s p. V. Skalským, ředitelem Slovenského domu. Domluvili jsme se na některých formách spolupráce s naší ZO. První akcí bude návštěva p. PhDr. Tomáše Černáka, který nás v Bratislavě doprovázel, ve středu 23. října. Chtěli bychom nejen zavzpomínat na náš pobyt v Bratislavě, ale také bychom měli z jeho úst slyšet slovenský pohled na vznik Československa, vznik Slovenského štátu, o SNP (80. výročí), znovuobnovení Československa po II. světové válce. A třeba se dostane i na další společnou akci, připravovaný zájezd na západní Slovensko (pravděpodobně oblast Trenčína, Čachtic, Topolčianek). Jen připomínám, že p. Černák se moderními dějinami zabývá jako pracovník Slovenské akademie věd.

Protože bychom na těchto přednáškách (spojených s besedami) rádi přivítali co nejvíce lidí, rozhodli jsme se většinu z nich pořádat v tanečním sále kulturního domu. Vstup na všechny tyto akce bude dobrovolný.

Pokračovat budeme i v našich tradičních akcích. V kavárně restaurace Junior jsme se na prvním podzimním Country večeru jsme sešli v pátek 20. září v 18:00 a na „tanečkách“ v tanečním sále kulturního domu hned v pondělí 23. září v 17:00.

Zatímco termíny country večerů jsou nepravidelné, u „tanečků“ vám další mohu sdělit už nyní (21. 10., 25. 11. a 30. 12.).

Budeme také relaxovat? Doufám, že ano. Původně jsme uvažovali o návštěvě lázní v Gmündu už v září, ale protože do lázní chtěla vyrazit ZO z Borovan, uvažovali jsme o středě 30. října, protože u nás jsou podzimní školní prázdniny. Jenže ty jsou i v Rakousku, takže akce pro 55+ se nekoná. Nový termín jsme zatím nestanovili, protože místní ZO ČSŽ tradičně pořádá zájezd do Bad Füssingu.

Relaxovat se ale také dá v bazénu ZŠ v Borovanech, kde se první cvičení ve vodě (a poté volné plavání) uskuteční na podzim poprvé v pátek 4. října od 13:00 hod. a poté vždy pravidelně 1 x 14 dnů.

Asi se někteří ptáte, a to už nebude žádný zájezd? Plánovaný zájezd do oblasti České Kanady opravdu nebude, necháme si jej na příští rok. V sobotu 7. prosince ale uskutečníme zájezd do předvánoční Prahy. Určitě to ale nebude jen o trhu na Staroměstském náměstí. Navštívit bychom chtěli Strahovský klášter, Loretu, Pražské Jezulátko a … Uvidíme, co vše se nám do programu ještě vejde. Zárukou, že to bude zajímavé, je, že nás bude provázet zkušená pražská průvodkyně paní Helena L´Abbate.

Příznivé ohlasy byly na jarní procházku po našem krajském městě s historikem Milanem Binderem. Přestože je p. Binder, jak se říká, v jednom kole, podařilo se s ním domluvit podzimní vycházku po Českých Budějovicích na sobotu 9. listopadu.

Samozřejmě jsme začali už shromažďovat náměty na naše aktivity v roce 2025. Určitě bychom přivítali i náměty nejen z naší členské základny, ale i vás, čtenářů TSL. Chceme připravovat akce, které se nebudou líbit jen nám, ale hlavně které zaujmou vás.