608 436 941

Loučení s létem na bývalé brokové střelnici

Autor: Za Myslivecký spolek Trhové Sviny Jan Kocina | Zveřejněno: čtvrtek 19. září 2024 | 3x

Pořádání soutěží a akcí pro děti s přírodovědnou a mysliveckou tématikou na bývalé brokové střelnici má již několikaletou tradici, a proto jsme ani letos nemohli tuto nit přerušit. Vzhledem k našemu poměrně nabitému spolkovému programu v měsíci červnu jsme se letos rozhodli uskutečnit akci trochu netradičně, a to na samém konci letních prázdnin.

Mnoho školáků má sice již plnou hlavu povinností spojených se začátkem nového školního roku, jsou plni zážitků z různých dětských táborů a prázdniny jsou skutečně bohužel na samém konci. A to byl možná právě ten moment, kdy jsme si řekli, že dětské soutěže na střelnici by mohly být pro místní děti hezkým zpestřením posledního prázdninového víkendu. Počasí nám všem přálo na jedničku, a tak jsme mohli stanoviště s jednotlivými zastaveními rozmístit po celém areálu střelnice. Každý dětský účastník poté obdržel kartičku s devíti políčky, kam po splnění jednotlivých úkolů obdržel razítko příslušného stanoviště. Po úspěšném absolvování všech soutěžních úkolů bylo v prostorách klubovny připraveno množství cen, kde si všichni soutěžící mohli vybrat cenu podle svých vlastních preferencí.

Ani letos jsme nemohli začít na prvním stanovišti jinak než živou ukázkou včelstvem. Pan Němeček zde v přenosném úlku, jehož dvě strany jsou prosklené plexisklem, ukazoval dětem život v úlu. Malí soutěžící měli za úkol nalézt na plástvi včelí královnu s terčíkem na hrudníku, zároveň měli možnost ochutnat pravou přírodní žvýkačku tj. kousek plástu plného lahodného medu. U dalších stanovišť již děti řešili praktické dovednosti jako byla lukostřelba, střelba ze vzduchovky či umístění šišky na provázku do plechovky. I když na první pohled se to zdá jako velmi jednoduchá záležitost, nutno konstatovat, že děti měly šišku přivázanou na provázku jako svůj ocásek a takto vyzbrojeni se vydaly k malé plechovce, do které měly za úkol šišku na provázku umístit. To skutečně mnohdy dalo hodně snažení, ale také smíchu a radosti.

Jako tradičně nemohla chybět ani klasická poznávačka našich nejznámějších dřevin, pestrá ukázka shozů naší spárkaté zvěře, tak i vědomostí test ze základů myslivecké zoologie. Pro rodiče bylo připraveno občerstvení v podobě točených nápojů a možnosti opéci si na velkém táboráku špekáček. Na závěr celé akce si pak Vojta Zachař, odchovanec našeho kroužku, nyní již deváťák, připravil hudební vložku v podobě slavnostního zatroubení na lesní roh. Myslím si, že se celá akce velice vydařila, a nyní se již všichni těšíme na další pokračování.

Rádiby chom tak poděkovali za podporu akce Městu Trhové Sviny, Silhouette Czechia s.r.o. GPN GmbH -organizační složka Česká republika, Cukrářská výroba Šnokhausovi, Cukrárna Jana Čížková a všem, kteří přišli a podali pomocnou ruku.