608 436 941

Za přírodou, historií a energií Šumavy

Autor: Jitka Bartyzalová, průvodkyně | Zveřejněno: pondělí 19. srpna 2024 | 4x

V sobotu 14. září 2024 se opět ocitneme v Národním parku Šumava, v Plzeňském kraji.

Ze zaniklé osady Slunečná, kde najdeme již jen helipad a zbytky po střelnici Vojenského výcvikového prostoru Dobrá Voda, se vydáme k sousednímu Grubergu. Místy procházela signální stěna a po listopadu 1989 byla tato místa zpřístupněna veřejnosti. Vždyť tudy vede jedna z cest na kdysi stejně nedostupný a utajený Poledník.

Lesní stezkou a přes horskou bystřinu zvanou Jezerní potok, jenž obsahuje vody Prášilského jezera, se přesuneme do osady Nová Studnice. Najdeme zde zbytky i základy domů. Zde stávala v nadmořské výšce 1 051 m jedna z prvních lesoven Schwarzenberského panství, ale i sklárna. Blízká pěšina, která vede do Zelenohorských chalup je lemována smrčinou. Podíváme se tu na artefakty z doby největší slávy, ale poznáme i příběh poválečných dosídlenců tohoto drsného kraje. Plavební potok nás zavede ke Vchynicko-tetovskému kanálu (národní technická památka) a především ke vtokovému objektu Mosau, který směruje z kanálu vodu podzemním potrubím do nádrže na Sedle - do hydroelektrárny Vydra na Čeňkově Pile. Pokračovat budeme okolo Mechova do Starého Srní, kde bude přistaven autobus pro návrat domů.

V místech, která navštívíme, může být za nepříznivého počasí kluzko a chladněji, proto opět doporučuji zvolit vhodnou obuv a oděv. Pěší trasa měří cca 9 km a je nižší, místy střední náročnosti.

Seznámíme se s historií a současností navštívených míst, obrazovou dokumentací …

Doporučuji včasné přihlášení u zástupce pořadatele SPCCH v ČR, z.s., pana Mgr. Jiřího Krauskopfa, email: spcchts@seznam.cz nebo na tel. 778 043 070. 

Na krásné Šumavě …