608 436 941

Navštívili jsme Blatnou a Písek

Autor: Text a foto: Mgr. Marie Poláková | Zveřejněno: úterý 13. srpna 2024 | 6x

Cestovat po světě je určitě důležité. Stejně důležité je ale také poznat kraj, ve kterém žijeme. Proto vyrazila skupina dospělých a dětí časně ráno 10. srpna, aby si prošla zámek v Blatné i historické jádro Písku.

Zámek Blatná je díky současnému majiteli a zároveň jeho správci Stephanosovi Germenis-Hildprandtovi zpřístupněn veřejnosti, stejně jako rozlehlý anglický park, jenž je součástí chráněného území Natura 2000. Ti, kteří vystoupali v Rejtově paláci po točitém schodišti až na lodžii s překrásným výhledem na park, se mohli zúčastnit společného fotografování.

Že byli Heyduk, Šrámek, Ševčík, Weiner a Sedláček slavné písecké osobnosti, to si mnozí pamatujeme ze školy. Málokdo se však ve skutečnosti prošel po nejstarším dochovaném kamenném mostě v Čechách, postál u zbytků Putimské brány nebo před první Křižíkovou elektrárnou, která rozsvítila lampy ve městě. Modení umělecká díla rozmístěná před západním portálem děkanského kostela Panny Marie v místě zvaném Bakaláře upoutala pozornost každého a nejeden z nás využil i pítko k osvěžení v parném srpnovém dnu. Čas zbyl i na posezení u kávy či zmrzlinového poháru.

Děkujeme paní Mileně Petrovičové za průvodcovské služby a paní Aleně Felendové z trhosvinenského ČSŽ za přípravu a organizaci tohoto výletu.