608 436 941

Začátek roku 2024 očima trhovosvinenských dobrovolných hasičů

Autor: Bc. Matěj Průka | Zveřejněno: sobota 20. července 2024 | 4x

Od minulého článku o trhovosvinenském sboru dobrovolných hasičů uplynulo už více než půl roku, a tak je načase informovat o tom, co všechno se událo.

Vůbec první akcí, kterou sbor v letošním roce uspořádal, byl tradiční hasičský ples. Jeho čtrnáctý ročník se konal v sobotu 3. února v tanečním sále KD Trhové Sviny. O hudební doprovod se tentokrát postarala kapela Valdaband, vystoupily mažoretky ze ZUŠ F. Pišingera a samozřejmě nemohla chybět ani tombola.

Z pohledu vzdělávání členů jednotky SDH byl počátek roku 2024 velmi bohatý. Někteří členové se zúčastnili kurzů pro nositele dýchací techniky, obsluhu motorových pil a kurzu pro strojníky, v únoru jim v rámci pravidelného měsíčního školení poskytla paní Radka Krygarová kurz první pomoci. Tento kurz je pořádán každoročně, přispívá ke zvýšení akceschopnosti členů jednotky a připravuje je na reálné situace, se kterými se mohou (nejen) při výjezdech setkat.

Jarní období se neslo v duchu vyklízení prostor stávající hasičárny. V dostatečném předstihu tak bylo přestěhováno vybavení, které nebude moci v budově zůstat kvůli chystané rekonstrukci. Ta by měla začít příští rok a trvat do roku 2026. Spolupráce mezi městem Trhové Sviny, Sdružením dobrovolných hasičů Čech, Moravy a Slezska, Sborem dobrovolných hasičů Trhové Sviny a Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje byla zajištěna memorandem, podepsaným za všechny uvedené organizace Ing. Karlem Polákem, plk. Ing. Martinem Svitákem a Ing. Davidem Štojdlem.

Ve dnech 11. května a 22. června vyjel náš sbor s vozidlem Praga L (r. v. 1929) na závody historických vozidel. V prvním případě se jednalo o Veteran Rallye Křivonoska, které mělo start v kempu Křivonoska v Hluboké nad Vltavou a vedlo stokilometrovým okruhem přes Třeboň a Jílovice. Našemu sboru vynesl tento závod krásné druhé místo v kategorii automobilů vyrobených do roku 1930. V červnovém termínu Praga zahájila 10. ročník Vysokohorské jízdy Novohradskými horami jako vozidlo se startovním číslem 1.

Sbor se také účastnil různých kulturních a společenských akcí v okolí. V úterý 30. dubna v podvečerních hodinách asistovali členové na akci Beltane – Noc ohňů u Velkého rybníka. Počasí celému večeru přálo a akce se navíc odešla bez zásahu hasičů. Na stejném místě jsme měli možnost prezentovat naši činnost v sobotu 22. června u příležitosti oslavy 20 let MAS Sdružení Růže. Během odpoledně navíc trhovosvinenští mladí hasiči předvedli požární útok.

Dvou dalších akcí jsme se náš sbor účastnil v Todni. V sobotu 18. května zde byla uspořádána obvodová soutěž v požárním útoku. Účast byla opravdu mimořádná, přihlásilo se čtyřicet čtyři družstev. Podruhé jsme sem byli pozváni v sobotu 29. června, kdy místní sbor slavil 100. výročí od svého vzniku.

Jednotka SDH Trhové Sviny byla v letošním roce povolána ke dvěma mimořádným událostem. Nejprve hasila ve středu 15. května požár lesního porostu u obce Olešnice, následně vyjela ve středu 10. července k vícečetné události – technickým pomocem spojeným s extrémním počasím. Během necelých čtyř hodin v terénu byla jednotka vyslána k popadaným stromům v Březí, Rankově a Mohuřicích, dále k čerpání vody v Trhových Svinech a k monitoringu vodních toků v Trhových Svinech. Na Svinenském potoce byl vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity (hladina dosahovala 174 cm), ale nedošlo k vylití vody z koryta. Mnohem horší situace nastala u Přehrady v Dělnické ulici, která vodu nepobrala. Rozvodněná strouha pod přehradou zatopila dětské hřiště a rozlila se ve Školní ulici. Část silnice před gymnáziem musela zůstat po celý večer uzavřena. Jednalo se skutečně o mimořádnou událost značného rozsahu, protože během několika desítek minut napršelo neuvěřitelných 70 mm srážek.

Závěrem ještě doplním, že aktuální informace o našem sboru naleznete jednak na facebookové stránce SDH Trhové Sviny, jednak na webových stránkách http://sdhtsviny.cz/. Oba portály jsou pravidelně aktualizovány; na webové stránky byla doplněna většina výjezdů od roku 2002 do současnosti, informace o technice i o proběhlých akcích, fotografie a pravidelně jsou také přidávány pozvánky na akce, kterých se sbor bude účastnit nebo které pořádá.