608 436 941

Za přírodou, historií a energií Šumavy

Autor: Jitka Bartyzalová, Trhové Sviny průvodkyně | Zveřejněno: úterý 18. června 2024 | 6x

27. červenec 2024 bude dnem našeho 2. výletu na Šumavu v tomto roce. Tradičně vyjedeme z Trhových Svin a vydáme se do jihočeské části Šumavy. Tentokrát nás čeká zdolání vrcholových partií několika hor na hranici a za hranicí České republiky, SRN a Rakouska.

Z německé strany Šumavy se vydáme k hoře Třístoličník (1 302 m n. m.) ve skalnatém vrcholu s „trůny“ vladařů tří zemí. Stezkou Českem Via Czechia (její jižní částí) půjdeme podél hranice České republiky a SRN. Tato cesta nabízí za dobré viditelnosti nádherné a daleké výhledy do obou zemí. Ještě na pomezí dojdeme k vrcholu Vysokého hřebene (1 341 m n. m.) a pokračovat budeme kolem historických hraničních mezníků k hoře Trojmezná (1 362 m n. m.) a dále na Trojmezí (1 324 m n. m.), ale to se již ocitneme přímo na hranici 3 států. Následně nás stezka zavede k dalšímu vrcholu Nad Rakouskou loukou (1 373 m n. m.). Zde již bude na dohled nejvyšší hora Šumavy - Plechý (1 378 m n. m.). Její vrchol tvoří masivní kříž na vrcholové skále. Při dobré viditelnosti lze dohlédnout nejen k Plešnému jezeru, ale i do českého středozemí.

Pěší trasa vede těsně pod zmiňovanými vrcholy, lze ji vnímat jako tzv. vrcholovku a nestřídají se velká stoupání a klesání. Trasu tvoří převážně pěšiny a povalové chodníčky. V těchto vysokých polohách se pouze sporadicky objevují vysoké teploty, je dobré však brát na zřetel, že zde panuje proměnlivé počasí a větrno. Doporučuji sjednání cestovního pojištění, vhodný oděv a obuv. V případě velmi nepříznivého počasí je možnost posezení v turistické chatě na německé straně (platby v €). Trasa měří 12 km a je nižší, místy střední náročnosti. Můžeme se rozdělit na 2 skupiny, přičemž pro obě skupiny jsou připraveny bonusy i mimo trasu.

Kapacita autobusu je téměř naplněna. Zbývá několik posledních volných míst, proto doporučuji včasné přihlášení u zástupce pořadatele SPCCH z.s., pana Krauskopfa, email: spcchts@seznam.cz nebo na tel. 778 043 070.

Těším se na viděnou.