608 436 941

Brdy v Brdech

Autor: Jiří Krauskopf, předseda ZO SPCCH T. Sviny | Zveřejněno: čtvrtek 18. dubna 2024 | 10x

Novináři mnohdy volí zvláštní názvy svých příspěvků jen proto, aby čtenáře zaujali. Někomu může nadpis připadat, že jsem tuto ověřenou praxi použil také. Ale na první pohled nelogický název příspěvku je logický. Hned vysvětlím.

Hotel Brdy se nachází v Brdech, na samé hranici CHKO, konkrétně v malém městečku Spálené Poříčí. Troufnu si tvrdit, že jen málo obyvatel Trhových Svinů o něm někdy slyšelo, a že ještě méně je osobně navštívilo.

Už slyším, jak si říkáte, a proč bychom tam měli jet, čím je to městečko zajímavé, že bychom jej měli znát? A do určité míry máte pravdu. Místo opravdu není nijak mediálně příliš známé. Nicméně od r. 1992 je střed města vyhlášen městskou památkovou zónou a v r. 2003 bylo vyhlášeno Historickým městem České republiky, takže určitě nabízí řadu turistických zajímavostí.

Několik obyvatel T. Svinů, kteří tam již byli, ale znám. Jsou to členové/členky naší ZO SPCCH, které v hotelu Brdy v polovině dubna strávili/y týden v rámci tzv. rekondičního pobytu. (foto č. 1)

Dokonce některé členky tam už byly podruhé. A to je bezpochyby dokladem toho, že se jim ve Spáleném Poříčí líbí.

Byl bych nerad, kdyby následující řádky někdo považoval za reklamu hotelu. Naopak, měly by být reklamou rekondičních nebo také ozdravných pobytů, které pro svou členskou základnu připravuje Svaz postižených civilizačními chorobami.

Sám název akce už napovídá její hlavní záměr. Vícedenní pobyt ve společnosti dalších lidí v hezkém prostředí, v přírodě a se zajímavým programem, který jim přináší emotivní zážitky, poznání i uvolnění a třeba i náměty pro další život po návratu z pobytu, např. ranní cvičení.

Velice hezké ubytování, většinou ve dvoulůžkových pokojích s vlastním WC a sprchou (či vanou), v hotelu Brdy, stejně jako chutná strava, jsou určitě základem pro spokojenost zúčastněných. A když se k tomu připojí počasí, pak už by účastníci určitě prominuli i nějaké nedostatky v programu. Ale ani to nebylo nutné. Byl pestrý a zajímavý. Kulturní památky v blízkém okolí (zámek Kozel či zámek Nebílovy, hamr v Dobřívi (s praktickými ukázkami výroby), návštěva Plzně, celodenní výlet do Bečova nad Teplou (relikviář Sv. Maura, považovaný po korunovačních klenotech za naši druhou nejvzácnější památku) (foto č. 2), Mariánských Lázní (ty asi není potřeba více představovat) a Světců (část Tachova), kde je od loňského roku znovu otevřena Windischgrätzova jízdárna - ta byla vyhlášena nejlepší památkou ČR za rok 2023 (foto č. 3).

Otázky vyvolával páteční tajný výlet, možná i proto, že byl plánován až na večer. A kam se účastníci vydali? Do Rožmitálu p. Třemšínem, rodiště to Jakuba Jana Ryby, autora České mše vánoční. Místní varhaník z ní také zahrál v kostele několik ukázek a poté účastníci výletu navštívili Rybův hrob na místním hřbitově; sem byl jako sebevrah pochován ale až mnohem, mnohem později (foto č. 4).

Do Rožmitálu byl kdysi za trest přeložen Miroslav Vlk, budoucí arcibiskup, Primas český, který také působil několik let Č. Budějovicích.

Samozřejmě byl prostor i pro individuální kratší pěší vycházky do blízkého okolí (např. špejchar s muzeem a výstavou Jiřího Neprakty Wintera - foto č. 5) či na první buddhistickou stúpu v ČR (foto č. 6)). A kdo již některou uvedenou památku navštívil, mohl si zvolit svůj vlastní cíl výletu.

K ozdravnému pobytu patřily i krátké ranní rozcvičky (přizpůsobené věku a možnostem účastníků- foto č.7 ) a 3x i hodinová odpolední cvičení, která všem nabídla cviky, jež lze provádět doma. Mnozí si to slíbili, ale uvidíme, zda to nedopadne jako s novoročními předsevzetími.

Ale to pořád ještě nebylo vše. Došlo i na ukázku tvorby výroby šperků Tiffany technikou (samozřejmě mnohé neodolaly si takový šperk zakoupit) a dva večery naplněny hudbou.

V pondělí rozproudila krev v žilách přítomných Ledecká dudácká kapela (čekali byste ji na Plzeňsku) a ve středu houslový virtuos Milan Brouček. Předvedl, že umí nejen na housle, ale že ani zpěv mu není cizí. Během hodiny přítomní slyšeli různé žánry, od klasiky (Humoreska) přes skladby Elvise, Petra Hapky, Tři oříšky pro Popelku až po Vanessu May.

Většina posluchačů sice nemá odborné hudební vzdělání, ale příliš se nikdo nedivil, když slyšeli, že Andrea Bocelli si p. Broučka žádá, aby ho doprovázel na jeho evropských koncertních turné.

Na obou hudebních akcích nebylo nutno jen poslouchat, ale také si přítomní mohli zazpívat, takže čas ubíhal v příjemné atmosféře velice rychle. A to nejen při těchto kulturních akcích, ale i v rámci celého pobytu. A tak si mnozí říkali, že ani pořádně nevybalili, a už zase balíme.

Dovolil jsem si oslovit několik našich členů, aby se s vámi, čtenáři TSL, podělili o své pocity z rekondičního pobytu. Protože by to někomu mohlo připadat příliš nadnesené, jsou u jednotlivých vyjádření jména jejich autorů (samozřejmě s jejich souhlasem).

Milena Kodrasová: „Protože jsem několik míst plánovaných v programu v nedávné době již navštívila, měla jsem dost bohatý individuální program. Musím říct, že zajímavých míst v okolí městečka je opravdu hodně (foto č. 8).  K hudbě mám velice blízko, nakonec sama hraju, a tak musím říct, že takováto hudební vystoupení člověk nevidí a neslyší každý den. Byla jsem jimi opravdu nadšená.“

Marie a Jan Bulantovi: „Byli jsme už na několika rekondičních pobytech, stejně jako na jiných vícedenních akcích, ale tak spokojeni jako nyní jsme ještě nebyli.“

Hana Novotná: „Bylo to super, nemělo to chybu. Vlastně jednu přece jen ano. Měla být k dispozici masážní vana. Ta však nebyla v provozu, takže jsem plavky nakonec nevyndala.“

Marta Hohenbergerová: „Na podobném pobytu jsem byla poprvé, takže nemám srovnání, ale jsem nadšená, a to i takovými drobnostmi, jakými byla pozornost personálu. Např. jsem se trochu opozdila na oběd, a přestože mé kolegyně říkaly, aby mi tam jídlo roznášející nechal, přinesl jej, až když jsem přišla ke stolu, abych ho měla teplé.“

Marie Marková a Jaroslava Samcová: „Bylo to fajn. Jen to páteční delší (hodinové) cvičení už dopoledne nás překvapilo. Raději cvičíme před večeří. Ale to na naši celkovou spokojenost s pobytem nemá vliv.“

Helena Musílková: „Už jsem se rekondičního pobytu zúčastnila poněkolikáté, takže to bylo milé setkání s některými lidmi, které jsem poznala na předcházejících pobytech (z jiných ZO). Úroveň se stále zvyšuje. A když je v ceně nejen ubytování, plná penze, doprava z T. Svinů a zpět, samozřejmě včetně dopravy na všechny výlety, a dokonce i kulturní vystoupení, pak se opravdu hledá těžko něco, co by se dalo vytknout.“

Jaroslava Průková: „Všichni, personál i organizátoři, se o nás starali přímo vzorně.“

Ludmila Vlková: „Byla jsem na takovém pobytu poprvé, ale nemohu říct nic jiného než ideální, senzační. Opravdu to stojí za to.“

Možná si teď říkáte, že je to až podezřele pozitivní.

Nebo si ale říkáte, že je škoda, že jste o konání rekondičního pobytu nevěděli dříve nebo že jste se z nějakých důvodů nemohli toho jarního zúčastnit. Pak mám pro vás dobrou zprávu.

Na základě úspěchu dubnového pobytu jsme hned na místě dojednali ještě jeden letošní pobyt. A to v polovině října (od 13. do 19. 10.).

Další dobrou zprávou je, že přihlašovat se můžete již teď na spcchts@seznam.cz nebo 778 043 070.

Všechny v textu zmiňovaná fota si můžete prohlédnout v online TSL na:

https://tsl.zpravodaje365.cz/11-hobby-pc-koutek