608 436 941

Jedeme dál i v novém roce

Autor: Jiří Krauskopf, předseda ZO SPCCH | Zveřejněno: středa 20. prosince 2023 | 6x

Ale jako obvykle se nejprve krátce ohlédnu za aktivitami, které jsme zorganizovali v minulém měsíci.

Jen si opět dovolím připomenout, že vzhledem k uzávěrce jednotlivých vydání TSL nejde o měsíc kalendářní, nýbrž o časové období mezi uzávěrkami.

První aktivitou, dá se říci také naší nejčastější, byly tzv. „tanečky“, tedy Posezení při hudbě a tanci. Počet účastníků se dlouhodobě pohybuje okolo dvaceti. Možná se někomu zdá, že to není příliš velký počet, ale je to jedna pětina naší členské základny, a to určitě není málo. Určitě na této akci přivítáme rádi i další zájemce o dechovou hudbu. Vždyť, kde jinde než v rodišti Karla Valdaufa by měla být tradice dechové hudby živá.

Stávající návštěvníci jsou již zkušenější lidé, vždy ale dokážou s mladými hudebníky z Chmelovanky najít společnou řeč a vytvořit tak příjemnou atmosféru. Navíc v listopadu bylo hodně jubilantů, takže to atmosféru ještě více rozehřálo.

Další setkání bylo plánováno na 28. prosince, tedy těsně před Silvestrem. Účastníci měli přinést nějaké věci do tomboly. Jak to dopadlo, se však dozvíte zase až v příštím čísle.

A tak jen připomenu termíny dalších „tanečků“ – 25. 1., 22. 2. a 21. 3. Vzhledem k odložení prací na rekonstrukci kulturního domu se budou i nadále konat v jeho klubovně. Na plakátcích tahle podstatná informace dosud chyběla! Samozřejmě se za tento nedostatek všem omlouvám.

U hudby ještě chvilku zůstanu. Zatímco „tanečky“ mají celkem pravidelný rytmus 1x měsíčně, u Country večerů je to trochu jiné. A tak po večerech 10. a 16. listopadu následovaly rychle další dva počátkem prosince (1. a 9.). Počet návštěvníků v pátek 1. prosince výrazně ovlivnilo počasí. A to i proto, že řada příznivců country hudby uvízla v dopravní zácpě při návratu ze zájezdu do Linze. Poslední Country večer v roce 2023 už byl ale navštívenější 

Někteří si stěžují, že se o termínech Country večerů nedozvěděli včas. Dovolím si poznamenat, že nejen pořadatel, ale i zájemce musí projevit určitou iniciativu. V podloubí na náměstí (na domě č. 28) máme už nějaký ten týden vývěsní skříňku, informace jsou prezentovány v městském rozhlase, a to jak v klasické podobě hlášení, tak i v podobě mobilního rozhlasu. Pokud tuto formu ještě nemáte, stačí se přihlásit a budou vám informace chodit na emailovou adresu i do mobilu.

Informace v TSL je vzhledem k operativnosti sjednávání termínů dost obtížné prezentovat, ale tentokráte to lze. Poznamenejte si proto do svých kalendářů pátky 12. ledna a 16. února, vždy od 18:00.

A teď už k zájezdu do Lince. Řada místních tam byla docela nedávno se zájezdem místní ZO ČSŽ. A přestože tato ZO pořádala zájezd za adventem hned druhý den po naší akci, přihlášeno jsme měli dostatek lidí. Rychle přibývající počet respiračních nemocnění způsobil, že v závěrečných listopadových dnech se několik lidí muselo odhlásit. Zdraví musí být na prvním místě.

Zajímavé je, že nikoho ráno od účasti neodradilo počasí, tedy to intenzivní sněžení. Protože se na silnicích daly očekávat problémy, ještě před odjezdem jsme to s dopravcem řešili. Přihlášení byli všichni, nikdo neprojevil z cesty obavy, a tak jsme nakonec vyrazili.

Do Lince to docela šlo, jen se muselo jet pomaleji, tedy opatrněji. Bohužel nízká oblačnost byla proti výjezdu na vrch Pötzlinberg, takže hlavní město evropské kultury v r. 2009 z jeho vrcholu účastníci neviděli.

Sněžení, místy i s drobným deštěm, nebylo nejpříjemnější, ale paní Hambergerová, vedoucí zájezdu, dokázala účastníky vždy nasměrovat do zajímavých míst tak, že to ani nepozorovali. Všichni se tak říkajíc na vlastní kůži přesvědčili, že v Linzi toho je opravdu hodně zajímavého k vidění. 

Až do odjezdu z Lince to bylo celkem v pohodě. Problémy nastaly až na zpáteční cestě, zejména od státní hranice v Dolním Dvořišti. Majitelé kamionů asi neposlouchali předpovědi počasí, nebo meteorologům příliš nevěřili, a tak se opakoval scénář z minulých let. Silnice byla plná nepojízdných kamionů, takže cesta domů se protáhla na neuvěřitelných 7 (čti sedm) hodin!!

A tak jsme nakonec byli rádi, že se nikomu nic nestalo. Následné reakce účastníků svědčí o tom, že program v Linci se jim líbil a problémy na silnici vnímali jako něco, co nikdo z nás nemohl ovlivnit.

Na úterý 12. prosince jsme připravili akci z jiného soudku, konkrétně přednášku Malše neznámá spojenou s ozvučeným promítáním fotografií. Milan Koželuh má Novohradské hory prochozené křížem krážem (a nejen na území České republiky) a mnohé také o nich ví, takže měl co posluchačům říci. Navíc jím pořízené fotografie zachycují místa i atmosféru, kterou běžný turista mnohdy přehlédne. A když to vše umocní jím vhodně vybraná hudba, je dojem o to emotivnější.

Novohradské hory máme vlastně za humny. Ale kolik toho o nich skutečně víme? Tlak developerů na toto dosud téměř netknuté území sílí, a pokud si nebudeme vědomi toho, co tady máme, nebudeme ani vědět, že je nutné si toto území chránit, pro sebe i pro naše děti.

O ochraně životního prostředí nelze jen mluvit. Proto by další přenášky na téma Novohradských hor měly pokračovat v prostorách CKA i v tomto kalendářním roce.

Škoda jen, že i v tomto případě došlo ke střetu termínů dvou akcí. Tentokráte tou druhou akcí byl křest nové knihy v prostorách KIC, dokonce nejen ve stejný den, ale i ve stejnou hodinu.

Určitě by se už měl ve městě aktivně používat elektronický kalendář, do kterého by mohly místní organizace zaznamenávat své aktivity. A nejen zaznamenávat, ale mohly by zde při jejich plánování vidět, zda je termín pro jejich aktivitu volný. Nejsme přece jen tak velká obec, aby se v ní našel potřebný počet zájemců na dvě akce ve stejnou dobu.

Leden bývá takový ospalejší. Alespoň to tak tvrdí obchodníci. Ale také se říká, jak na Nový rok, tak po celý rok. Na Nový rok sice naše ZO žádnou akci neplánovala, ale v lednu dvě akce pořádáme. Konkrétně se v pátek 12. 1. zase v 18:00 sejdeme na Country večeru v kavárně restaurace Junior a ve čtvrtek 25. 1. v 17:00 v klubovně KD na „tanečkách“. A protože místo konání už vám bylo odtajněno, uvidíme, zda bude klubovna praskat ve švech.

Zvažovali jsme také možnost relaxace v Sole Felsen Bad v Gmündu, ale protože na konci minulého roku byl ZO ČSŽ plánován zájezd do Bad Füssingu, rozhodli jsme se do Gmündu vydat až na konci února (pravděpodobně středa 28.).

Výlety na Šumavu s paní Jitkou Bartyzalovou se vám vloni hodně líbily. Usuzuji tak nejen z vašich reakcí po návratu z nich, ale i z vašeho zájmu o ty letošní. Zatím jsou známy pouze termíny (22. 6, 27. 7. a 14. 9). Lokality jsou zatím v jednání, a přesto už řada z vás žádá o zapsání na ten který termín, někteří rovnou na všechny tři. Začal jsem tedy zájemce již zapisovat (spcchts@seznam.cz, 778 043 070).

Tyto bianco přihlášky jsou krásným projevem vaší důvěry. Děkuji a věřím, že spokojeni budete i letos.

Věřím také, že akce naší ZO zaujmou nejen naši členskou základnu, ale přivítáme na nich širší veřejnost. Těšíme se na vás.

A protože jsme na samém počátku roku 2024, dovolím si vám ještě jednou za výbor naší ZO popřát hodně zdraví, štěstí, lásky, klidu a pohody. A ať máte dost důvodů se usmívat.

P. S. Za celý výbor chci poděkovat všem, kteří naší ZO poslali vánoční a novoroční přání.