608 436 941

Co jsme v letních měsících vymysleli?

Autor: Jiří Krauskopf, předseda ZO SPCCH T. Sviny | Zveřejněno: úterý 22. srpna 2023 | 5x

Je známo, že aktivita člověka ve vedrech klesá. A že jsme si jich v červenci a i v srpnu tedy užili. Ale ono stejně nejde jet pořád na 100%, je potřeba také zvolnit. To vedro nás k tomu alespoň trochu přinutilo.

Nakonec některé aktivity byly již připraveny, některé rozpracovány, prostor pro relaxaci tedy byl. Ale znáte to, kdo jen chvíli stál, stojí opodál. A protože tempo nastavené na jaře chceme udržet nejen na podzim, ale i v příštím kalendářním roce, nezbylo než se k nějaké činnosti přinutit.

Zájem o aktivity pořádané naší ZO nás moc těší. Uvědomujeme si ale také, že je velmi zavazující.

V srpnovém vydání TSL jsem uvedl, že naše první podzimní akce, dvoudenní zájezd „Za památkami UNESCO“ na Moravu (9. – 10. září) byla obsazena již na začátku července. Několik míst, které v té době zbývalo na další zájezd na Šumavu (Sušice 16. září), už je také delší dobu obsazeno. Rovněž třetí podzimní zájezd „Po stopách koněspřežky“ si našel tolik zájemců, že je kapacita autobusu v této chvíli už také zaplněna, a to se na něj vydáme až v sobotu 14. října.

Jak jsem již uvedl, tento velký zájem nás moc těší a je pro nás velkou odměnou a také vzpruhou, byť to pro nás amatéry není zrovna jednoduché.

V programu máme ale i jiné aktivity.

Na jaře jsme obnovili pořádání tzv. „tanečků“. Chceme v nich pokračovat a věříme, že si na ně najde cestu větší počet zájemců než dosud. Už nějaký ten týden se po městě tichou poštou nese, že by se klubovna místního kulturního domu měla využívat jinak. Otázkou tedy je, jak dlouho tam ještě naše „tanečky“ budeme moci pořádat. A když ne tam, tak kde? Jiné místo by se možná našlo, ale jasné, že jiné budou i podmínky.

Přestože naším rodákem je Karel Valdauf, proslavený zejména svými polkami a valčíky, pro některé byla prý dechovka důvodem, proč na „tanečky“ nechodili. XXV. ročník Festivalu dechovkových hudeb, v roce 110. výročí narození skladatele) ale ukázal, že příznivců dechovky je stále dost.

Obchodníci říkávali „Náš zákazník, náš pán“. Domluvili jsme se proto s oslovenými muzikami na úpravě repertoáru. Vedle dechovky by mělo být více i taneční hudby. Uvidíme, zda se to odrazí ve zvýšeném zájmu o účast.

A kdy byste si mohli přijít do klubovny kulturního domu zatancovat nebo jen poslechnout příjemnou hudbu? Budou to již zavedené čtvrtky – 21. září, 26. října a 23. listopadu. Také časy zůstaly jako dosud, tedy od 17:00 do 22:00. O prosincovém termínu (zatím 14. 12.) a místu budeme ještě jednat.

Název naší ZO – Svaz postižených civilizačními chorobami“ předurčuje program naší činnosti. Pohyb při tanci, při zájezdech je určitě zdraví prospěšný. Zcela jistě přináší odreagování od běžných denních starostí. Našemu zdraví mohou prospět i další podzimní aktivity.

Doslova za humny máme lázně, a to dokonce dvoje. První jsou v Třeboni a druhé v Gmündu. Každé nabízejí trochu něco jiného, ale jsem přesvědčen, že pohodu najdeme v obou. Proto jsme během prázdnin vedli jednání o podmínkách návštěv. A jak ta jednání dopadla? Z mého pohledu dobře, ale tím hlavním hodnotitelem budete vy.

Do Gmündu bychom se měli vydat ve středu 25. října, 22. listopadu a 20. prosince, protože je zde zvýhodněné vstupné. V případě zájmu bychom mohli návštěvu lázní uskutečnit i v jiný den, pokud bychom dosáhli na množstevní slevu. A jsme předběžně domluveni, že bude čas se podívat do obchodní zóny, abyste mohli posoudit pestrost nabídky zboží a rozdílnost jeho cen.

Termíny do Třeboně v době uzávěrky ještě nebyly určeny.

Moc reakcí na mé výzvy pomoci nám s nápady na činnost nebylo, ale jedna přece jen přišla. Prý je v našem městě hodně příznivců country hudby. I když sám tento styl také dost poslouchám, nemohu zájem dalších posoudit. Rozhodli jsme se to ale zkusit a uvidíme. Zvolili jsme rovněž měsíční frekvenci. Termíny máme rezervované v klubovně kulturního domu od října do prosince (5. října, 2. listopadu, 7. prosince). Nechali jsme stejné podmínky, jako mají dosavadní tanečky. 

O prázdninách se nám také podařilo úspěšně dokončit jednání o získání vývěsní skříňky na náměstí. Věřím, že od počátku září bude již plně funkční. Najdete ji hned vedle vývěsní skříňky zahrádkářů, díky nimž jsme dosud mohli informace o našich aktivitách poskytovat také touto formou.

Tak co, zaháleli jsme během prázdnin? Za výbor si přeji, aby váš zájem o akce naší ZO nejen vytrval, ale aby se také z vaší strany objevilo více námětů. Podzim je tady a je tedy nejvyšší čas začít připravovat akce pro rok 2024, termínově i obsahově.

 (spcchts@seznam.cz)